Najveći razarač SAD-a na posljednjoj probi

Razarač Zumwalt ima oštre rubove kako bi izbjegao neprijateljske radare, električni pogon i novo oružje, a koštao je 4,4 milijarde dolara (AP)

Najveći i najskuplji razarač američke mornarice isplovio je na posljednju probu prije nego što bude predstavljen inspektorima mornarice.

Brod “Zumwalt” imat će bazu u San Diegu i trebao bi imati ulogu u planovima Vlade SAD-a za “rebalans snaga” u Aziji i na Tihom oceanu gdje Kina sve više pokazuje svoju vojnu moć.

Dug 182 metra, taj brod je po mnogo čemu originalan. Ima oštre rubove kako bi izbjegao neprijateljske radare, električni pogon i novo oružje, a stajao je 4,4 milijarde dolara.

“Zumwalt” je nazvan po slavnom američkom admiralu Elmu Zumwaltu. Prvi je od tri broda te klase.

Visoki troškovi projekta

Visoka razina automatizacije omogućit će da taj brod opslužuje manja posada, nego na postojećim razaračima američke mornarice.

Zbog visokih troškova, mornarica vojske SAD-a je neko vrijeme razmatrala gašenje projekta. U međuvremenu, od toga se odustalo, projekt je nastavljen, ali neće biti napravljena 32 takva broda, nego samo tri.

Drugi je to izlazak na more novog razarača. Na prvom testu krajem prošle godine inženjeri su imali priliku isprobati sve mogućnosti novog broda na pučini.

Iako je provjera proglašena uspješnom, poslije su bile potrebne popravke na jednom od 12 motora.

Izvor: Agencije