Najveći izazov pred Phelpsom od povratka

Prošla su tri mjeseca od povratka u bazen jednog od najboljih plivača svih vremena, Amerikanca Michaela Phelpsa, nakon dvogodišnje mirovine. Ovih dana očekuje ga najveći izazov i najozbiljnija provjera forme nakon povratka – nastup na američkom prvenstvu u Californiji.

Ovaj Amerikanac, čovjek sa najviše osvojenih medalja u historiji olimpijskih igara, odlučio se za nastup u četiri discipline. To je najambiciozniji plan od povratka u aprilu.

„Prvi put sam ovdje nakon nekoliko godina. Radujem se nastupu na prvenstvu. Ovaj put, početak je nešto drugačiji nego inače – plivat ćemo 100 slobodno. Bit će interesantno vidjeti kako će sve proteći“, kaže Phelps.

Na američkom nacionalnom prvenstvu, Phelps će nastupiti u istim disciplinama s najvećim rivalom Ryanom Lochteom. Posebno uzbudljivo trebalo bi biti u jednoj od prestižnih disciplina – na 100 metara slobodno jer će učestvovati svi najbolji američki plivači.

„Kod Michaela najviše volim kada dobro pliva, a njegovi zamasi su vrlo tihi. Ukoliko vidite da njegove ruke nestaju u vodi, to je dobro. Ukoliko čujete udarce o površinu vode i vidite prskanje, to nije dobro“, ističe Phelpsov trener Bob Bowman.

Fokus na Riju

Phelps danas ima 29 godina. Tijelo se nakon nastupa ne oporavlja tako brzo kao nekada. Zato iz svog programa izbacuje duže pruge, poput 400 metara mješovito. Također, odustao je od iscrpljujuće discipline na 200 metara leptir stilom.

„Nekad sam jeo sve vrste brze hrane, bilo mi je svejedno. Mogao sam pojesti bilo šta i odmah bi sagorjelo u meni. Sada u svakom trenutku vodim računa šta unosim u svoje tijelo“, govori višestruki svjetski rekorder i olimpijski prvak.

Otkako se vratio iz plivačke penzije, Phelps je fokusiran na pripreme za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru za dvije godine. Sa 22 osvojene medalje, najuspješniji je olimpijac. No, uvjeren je da u njegovom slučaju ta brojka nije konačna.

Izvor: Al Jazeera i agencije