Najmanje 34 nove žrtve korona virusa u regiji

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na bolničkom liječenju nalaze se 73 osobe (EPA)

Devet osoba je preminulo, a 411 osoba je novozaraženih korona virusom u Srbiji, prenosi agencija Tanjug.

Navodi se kako je u ovoj državi u posljednja 24 sata testirano 9.560 uzoraka, gdje je potvrđeno 411 slučajeva oboljenja COVID-19.

To je manji broj novooboljelih nego juče, kada ih je bilo 467.

Preminulo je još devet pacijenata, a na respiratorima je 171 oboljela osoba, objavljeno je na internetskoj stranici covid19.rs, navodi Tanjug.

Dodaje se kako su do 15 sati danas u Srbiji testirane ukupno 631.274 osobe koje su ispunjavale kriterije definicije slučaja, a potvrđen je ukupno 24.141 slučaj korona virusa.

Od početka epidemije preminule su ukupno 543 osobe, a procenat smrtnosti je 2,25.

Rekordne brojke na Kosovu

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) saopćio je danas kako su tokom 24 sata testirana ukupno 404 uzorka, od kojih je 276 pozitivno na COVID-19, tako da je broj inficiranih dostigao 7.413 od 34.720 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom SARS-CoV-2, prenosi Beta.

U isto vrijeme umrlo je osam pacijenata pozitivnih na korona virus što je povećalo ukupan broj preminulih od početka epidemije na 185, a svi oni imali su i druge prateće hronične bolesti.

U posljednja 24 sata negativan test imale su 153 osobe, čime je ukupan broj oporavljenih pacijenata sada 4.027, dok je još 3.201 slučaj aktivan.

Hrvatska aplikacija

Hrvatska zdravstveni i IT sektor razvili su i u ponedjeljak predstavili hrvatsku verziju mobilne aplikacije „Stop COVID-19“ – dobrovoljnu, transparentnu i privremenu aplikaciju koja koristi privremene i anonimne podatke radi anonimnog obavještavanja o izloženosti korona virusu, prenosi agencija Hina.

Aplikacija je dostupna za Android i Apple platforme, a koristi bluetooth tehnologiju. U Ministarstvu zdravstva predstavili su je ministar Vili Beroš te predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić.

Beroš je naglasio kako je cilj aplikacije poboljšanje epidemiološke slike kroz povećanje učinaka tradicionalnih metoda detekcije bliskih kontakata uz pomoć tehnologije koja omogućava brzo obavještavanje osobe koje su bile izložene koronavirusu.

Aplikacijom se ne prikupljaju lični podaci i osigurana je njena prekogranična interoperabilnost, dodao je on.

Stotine testiranih u BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 527 uzoraka, od kojih je 158 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH je do sada testirano 82.716 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.943 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.748 pacijenata, 22 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata, a trenutno je aktivno 3.066 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

Do sada je zabilježeno 129 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljeno je šest smrtnih slučajeva, preminule su žene iz Mostara (1941.) i Živinica (1965.), te muškarci iz Mostara (1955.), Živinica (1940.) i Sapne (1954.) i (1943.).

Oporavak Viškovića

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 390 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 14 osoba.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banje Luke, po dvije su iz Laktaša i Prnjavora i po jedna iz Doboja i Kneževa.

U istom vremenskom periodu je Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljen jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo korona virusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Vlasenice, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, pozivajući se na zvanične podatke.

Na području Brčko distrikta registrovano je 11 novih slučajeva zaraze korona virusom, navedeno je na web stranici Vlade Brčko distrikta.

Među oporavljenima je predsjednik Vlade RS Radovan Višković koji je imao negativan rezultat PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2. On će se u narednim danima vratiti redovnim aktivnostima u Vladi Republike Srpske. 

Šest žrtava u S. Makedoniji

Šest osobe je preminulo u Sjevernoj Makedoniji od posljedica novog korona virusa, javila je reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Broj preminulih od početka epidemije je dostigao 446.

U proteklih 24 sata utvrđeno je 128 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih COVID-om 19 u ovoj zemlji prešao 10.200.

Najviše aktivnih slučaja je u Skoplju, Štipu i Kumanovu.

U bolnicama Sjeverne Makedonije se od COVID-a 19 liječi 414 pacijenata.

Hrvatska: Tri nove žrtve COVID-a 19

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o nova 24 slučajeva zaraze koronav irusom u Hrvatskoj, broj aktivnih slučajeva je 807, a umrle su tri osobe, prenosi Hina. 

“U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva, u Hrvatskoj danas ukupno 807”, saopćio je Stožer.

Među oboljelima je 138 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devet pacijenata. 

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 4.881 osoba zaražena novim korona virusom, od kojih je 139 umrlo, a 3.936 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 3.112 osoba.

Do danas su ukupno testirane 112.834 osobe, od toga 831 u posljednja 24 sata.

Pet novozaraženih u Sloveniji

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na novi korona virus testirano 335 osoba, pri čemu je potvrđeno 5 pozitivnih slučaja zaraze, objavila je slovenska vlada.

To je manji broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan, kad je sa 549 testova otkriveno 16 novozaraženih

Kako prenosi Hina, protekle sedmice je broj dnevno novozaraženih bio dvocifren, no u dane vikenda obavi se višestruko manji broj testiranja nego radnim danima, te otkrije znatno manji broj infekcija.

U posljednja 24 sata otkrivena je još jedna zaraza korona virusom kod odgajateljice u dječjem vrtiću u Celju, te je karantin određen i za 21 dijete. Prošle sedmice je korona virus potvrđen kod tri djelatnice u istom vrtiću, te izolacija određena za 23 djece koja su s njima bila u kontaktu.

Najveće žarište u Sloveniji i dalje ostaje u općini Hrastnik, u kojoj je oko trećine ukupnih aktivnih slučajeva u cijeloj Sloveniji i gdje je zaraza ušla u dom za starije i nemoćne.

Izvor: Al Jazeera i agencije