Nagorno-Karabah: Optužbe za kršenje primirja

U posljednja 24 sata armenske snage su prekršile sporazum o prekidu vatre u regiji Nagorno-Karabah 119 puta, priopćilo je Ministarstvo obrane Azerbajdžana. Vlasti samoproglašene Republike Nagorno-Karabah negirale su takve navode.

Život se postupno vraća u Nagorno-Karabah. Unatoč informacijama o brojnim kršenjima duž crte bojišnice, i azerbajdžanske i armenske snage tvrde da se drže primirja.

Nakon tri dana sukoba, vlasti Nagorno-Karabaha broje gubitke. Kažu da je najmanje 50 osoba ubijeno ili nestalo.

“Borbeni duh naših vojnika je, hvala Bogu, visok. Ako bude potrebno, ratovat ćemo”, kaže jedan od stanovnika.

“Drago mi je da smo postigli primirje i da je rat završio brzo. Nadam se da se neće ponoviiti. Mi Armeni smo uvijek branili našu zemlju i narod. Tako će i ostati”, dodaje drugi.

Nedostaje povjerenja

Ipak, čini se kako nedostaje povjerenja. Nagorno-Karabah je pod kontrolom armenske vojske i separatista od armensko-azerbajdžanskog rata,  okončanog 1994. godine.

Od tada na tom području djeluju brojni nacionalistički pokreti, a vojska samoproglašene republike prihvata armenske dragovoljce iz različitih dijelova svijeta, pa i s Bliskog Istoka.

“Došao sam iz Libanona, zemlje otpora, kako bih branio zemlju. Ovo je armenska zemlja tisućama godina i stoga je naša dužnost braniti je”, kaže jedan dragovoljac.

Nakon višegodišnjeg rata okončanog 1994. godine, u kojem su živote izgubile tisuće Armena i Azera, demografska slika Nagorno-Karabaha je znatno promijenjena. Većina stanovnika su Armeni, a o nekadašnjem životu Azera uglavnom svjedoče tek kulturno-povijesni spomenici i pokoji natpis na zidovima.

Izvor: Al Jazeera