Naftovod UAE-a zaobilazi Hormuz

Iranski Parlament je podržao zakon o blokadi korištenja Hormuza za prijevoz nafte u Evropu (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati su otvorili cjevovod za transport nafte od terminala na istočnoj obali koji zaobilazi Hormuški moreuz, javila je državna novinska agencija WAM.

Prva pošiljka od 500.000 barela nafte sa naftnog polja Habshan u Abu Dhabiju stigla je do terminala Fujairah oil u Omanskom zaljevu, gdje je utovarena na tanker za Pakistan u nedjelju.

Ministar za energiju Mohammad bin Dhaen Al-Hameli prisustvovao je ceremoniji otvaranja naftovoda.

Strah od zatvaranja Hormuškog moreuza pojačan je zbog prijetnji Teherana da će zatvoriti ovaj strateški prolaz kao znak odmazde za napore Zapada da uspore iranski nuklearni program.

Prema medijskim izvještajima u Teheranu ranije ovog mjeseca, iranski članovi Parlamenta podržali su zakon koji zabranjuje tankerima koji se kreću ka Evropi da prolaze kroz Hormuški moreuz, da bi na taj način kaznili zemlje Evropske unije koje su Iranu uvele sankcije.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe, dok Zapad navodi da je usmjeren ka proizvodnji nuklearnog oružja.

Eskalacija krize

U četvrtak, američki zvaničnici su rekli da su Sjedinjene Američke Države poslale flotu robotiziranih podmornica u Zaljev da bi onemogućili Iranu eventualno postavljanje podvodnih mina.

Američka vojska je pojačala svoje prisustvo u regiji i poslala četiri broda za razminiravanje područja u junu, koji su se pridružili drugim brodovima koji su se već nalazili u regiji.

U aprilu je eskadrila F-22 borbenih aviona poslana u zračnu bazu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prošle sedmice je viši zvaničnik za naftu iz Abu Dhabija, Ali Jarwan, rekao da će naftovod Habshan – Fujairah biti potpuno operativan u avgustu.

Konstrukcija 360 kilometara dugog naftovoda počela je 2008. godine.

U maju je vođa Fujairaha, šeik Hamad bin Mohammed Al-Sharqi rekao za AFP da će naftovod imati inicijalni kapacitet od 1,5 miliona barela nafte dnevno, te da će maksimalni kapacitet biti 1,8 miliona.

Trenutna produkcija nafte UAE-a iznosi blizu 2,5 miliona barela dnevno.

Izvor: Agencije