Oglasi

Nafta stigla do 'brazilskih Kariba', zagađeno 150 plaža

Na sjeveroistočnoj obali Brazila u septembru je iscurilo više od 100 tona nafte, koja prijeti ekosistemu na plažama u 42 grada.
Deseci građana u Maragogidi lopatama pokušavaju ukloniti naftna ležišta na plažamaEPA

Nafta, koja je iscurila početkom septembra, stigla je do plaža poznatih kao "brazilski Karibi".

Na sjeveroistočnoj obali Brazila u septembru je iscurilo više od 100 tona nafte, koja prijeti ekosistemu na plažama u 42 grada, prenosi Anadolija.

Zvaničnici su potvrdili da je nafta stigla do Alagoasa, najpoznatijeg turističkog mjesta u zemlji, poznatog posebno po plažama.

Lokalna televizija objavila je snimak desetaka građana u Maragogidi dok lopatama pokušavaju ukloniti naftna ležišta na plažama.

Brazilski institut za okoliš i obnovljive prirodne resurse - IBAMA saopćio je da je curenje nafte utjecalo na 178 različitih područja.

Pronađene uginule kornjače

Poznata po svojim prirodnim bazenima, bistrom plavom vodom i bijelim pijeskom, obalu Maragogi nazivaju "brazilskim Karibima".

Brazilski zvaničnici potvrdili su da je nafta, koja je iscurila 11. septembra, stigla i do Salvadora, četvrtog najvećeg grada u zemlji.

Zagađeno je više od 150 plaža.

Nafta u moru je otkrivena nakon što su pronađene uginule kornjače, a plivači i ribolovci su udaljeni iz onečišćene zone.

Brazilska naftna kompanija Petrobras saopćila je da se ne radi o nafti iz njenih postrojenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.