Oglasi

Nadzor Karadžićevih telefonskih razgovora produžen do 1. juna

Haški sud uveo nadzor telefonske komunikacije bivšeg predsjednika Republike Srpske zbog njegovog neodobrenog uključivanja u javnu tribinu u Crnoj Gori.
Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog ratnih zločinaEPA

Sekretar međunarodnog suda u Hagu naložio je da nadziranje telefonskih razgovora bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor, bude produženo do 1. juna.

Upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je i da presluša sve razgovore koje je Karadžić vodio od 26. aprila i da o sadržaju sačini beleške.

Nalogom za prisluškivanje nisu obuhvaćeni Karadžićevi razgovori s advokatima.

Nadzor Karadžićeve telefonske komunikacije uveden je zbog toga što se, bez odobrenja, telefonom iz pritvora uključio u jednu javnu tribinu u Crnoj Gori.

Prvom odlukom sekretara haškog suda, u utorak, 7. maja, bilo predviđeno da nadziranje Karadžićevih razgovora traje sedam dana.

Zabrana uključivanja u javne događaje

Karadžić se 3. maja telefonom uključio u tribinu održanu u Srpskoj kući u Podgorici, na kojoj je učestvovao i njegov nekadašnji bliski saradnik Momčilo Krajišnik, koji je ranije izdržao dve trećine kazne od 17 godina zatvora na koju ga je Haški tribunal osudio zbog progona nesrba u BiH.

Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Bošnjaka širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po pravilima suda, pritvorenici u Sheveningenu imaju pravo na privilegovanu, nenadziranu, komunikaciju sa advokatima, ali im nije dozvoljeno da se bez odobrenja uključuju u javne događaje.

U pritvoru u Shevenigenu, Karadžić je od 30. jula 2008, i trenutno čeka da bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.