Nađena tijela trojice nestalih u eksploziji u Kragujevcu

Nesreća u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu se desila kada je eksplodirao magacin A28 u kome je bila velika količina tromblonskih mina (Al Jazeera)

Posmrtni ostaci trojice nestalih u eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu pronađeni su danas, nakon intenzivne potrage, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su identificirani posmrtni ostaci kapetana Darka Kostića i civilnih lica Dejana Kovačevića i Željka Nikolića.

Istragu o uzrocima i posljedicama nesreće vodi zamjenik Višeg javnog tužitelja u Kragujevcu Jasmina Stojadinović, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Komisija za ispitivanje okolnosti i nastanka vanrednih događaja, koju je formirao ministar odbrane Zoran Ðorđević, jučer je počela sa radom, dok je danas započeo vanredni inspekcijski nadzor u TRZ, koji po nalogu ministra sprovodi Inspektorat odbrane.

Opasnost od novih eksplozija    

U eksploziji koja se u utorak dogodila u TZR u Kragujevcu poginula je još jedna osoba, a povrijeđeno je 25 ljudi.

Ministar odbrane Srbije ranije je kazao da postoji opasnost od novih eksplozija.

Nesreća u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu se desila kada je eksplodirao magacin A28 u kome je bila velika količina tromblonskih mina i drugih vrsta municije.

Tokom gašenja požara koji je uslijedio nakon prve eksplozije dogodila se još jedna, u kojoj su deseci ljudi povrijeđeni. Krov magacina urušio se od visoke temperature tokom gašenja požara.

Eksplozivna sredstva u magacinu bila su pripremljena za rasklapanje i uništenje, a do eksplozije je došlo u pogonu za delaboraciju.

U gašenju je učestvovao veliki broj vatrogasaca, pripadnika vojske, hitne pomoći i zaposlenika zavoda.

Izvor: Al Jazeera i agencije