Na Sokocu uhapšeno devet osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu (Al Jazeera)

U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, u ranim, jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identificirali i lišili slobode devet osumnjičenih osoba.

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

„Radi se o zločinu počinjenom dana 21. i 22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenijela je Anadolija.

Sve žrtve ekshumirane

Među ubijenim osobama, bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Izvor: Agencije