Na SFF-u pokrenut regionalni filmski fond

Fond “Sarajevo – grad filma”, osigurao je nova sredstva za iduće dvije godine. Proračunom od 400.000 eura će se podržati produkcija osam dugometražnih filmova.

Dva su predviđena segmenta – koprodukcija i promocija.

Ovaj program je osmišljen za projekte koji imaju potencijal na novim tržištima: Bliskom i Dalekom istoku, Sjevernoj Africi, Latinskoj Americi i Indiji.

“To su značajna sredstva, ali ona moraju biti posljednja sredstva koja ulaze u film, dakle govorimo o projektima koji će već imati većinu svog fiansiranja obezbijeđenu. Međutim, ukoliko su u stanju da imaju više od 30% sredstava van Evrope i našeg regiona, mogu konkurisati i za ova sredstva. To je jedan širi evropski trend da se pokuša evropska koprodukcija aplicirati van Evrope”, rekao je Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela SFF-a.

Emil Tedeschi, direktor Atlantic grupe, partnera SFF-a, rekao je da ta grupacija ima više od 800 zaposlenih u BiH i dvije tvornice, te da kao društveno odgovorna kompanija vraća dio profita tamo gdje je on ostvaren.

”SFF je sigurno najbolji i najveći brend u samostalnoj BiH”, kazao je Tedeschi.

Rekordan broj filmova se ove godine prikazuje na Sarajevo Film Festivalu (SFF), a posebice je zanimljivo to što je među regionalnim ostvarenjima došlo do određene promjene u tematici filmova.

Dosad je, naime, ona često bila ratna – ove godine takav je samo jedan. Autori kažu kako na filmove utječu društvena kretanja, te se teme same nameću.

U novom filmu bh. redateljice Jasmile Žbanić tema je ljubav, pa i ona homoseksualna, koja je obrađena kroz dramu i komediju u priči o odmoru sarajevske obitelji u Istri. Takav pomak od ratnih tema pozdravila je i publika.

„Koliko god me opterećuju neke ratne teme, odnosno postratni problemi, s druge strane živim jedan lijep život ovdje – uživam, smijem se svaki dan, volim. I to je, također, potreba. Mislim da su ljudi osjetili potrebu da se i taj dio pokaže, jer je možda bio zanemaren i jer smo mislili da su ove teme urgentije. I one jesu bile urgentnije“, kaže Jasmila Žbanić.

Odmak od ratnih i tranzicijskih tema u regiji osjetan je u programu festivala, što potvrđuje i izbornica Elma Tataragić, koja je pregledala više od 500 prijavljenih filmova.

„Sada imamo filmove koji se bave više svakodnevicom. Teme se šire, postaju raznovrsnije. Zanimljive su perspektive. Jako ih je puno iz mlađe, adolescentske perspektive. I jako je puno filmova iz neke ženske perspektive“, kaže Tataragić.

Koprodukcije više zemalja

Na SFF-u se odražavaju nova društvena kretanja, ali definiraju i novi pravci filmskog stvaralaštva.

„Festivalski program u Sarajevu, govore autori, svakako pomaže razvoju regionalne kinematografije. Osim toga, ovaj festival, svakako, utječe i na teme kojima se bave“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Filmovi se sve više rade u koprodukcijama više zemalja, a ideje se rađaju upravo tu, u festivalskom okruženju.

„Spoj koji se sada dešava između svih nas koji se nalazimo ovde mora da se dešava od nulte tačke. Ta nulta tačka je stvaranje scenarija. Sad spremam novi scenario. Jedan pisac scenarija je i hrvatski pisac Renato Baretić, koji je jedan od omiljenih. U startu moramo da se širimo, jer i teme prelaze lokalne okvire“, napominje Igor Stoimenov, redatelj iz Srbije.

Izlazak iz lokalnih okvira povećava produkciju, a najčešće i kvalitetu onoga što se u konačnici vidi na filmskom platnu.

Izvor: Al Jazeera