Oglasi

Na Marsu, osim pješčanih, zabilježene i jake snježne oluje

Nakon zalaska Sunca na Crvenoj planeti temperatura naglo pada i počinju puhati snažni vjetrovi, tvrdi francuski naučnik Aymeric Spiga.
Čestice leda s Marsa vrlo su malene i ne nalikuju pahuljama na kakve smo navikli na ZemljiEPA

Od ranije je poznato da se na Marsu odvijaju najveće pješčane oluje u Sunčevom sistemu, no francuski naučnici nedavno su ustanovili da Crvenu planetu pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se događaju nakon zalaska Sunca.

Po zalasku Sunca temperature se naglo spuštaju i počinju puhati snažni vjetrovi, tvrdi naučnik Aymeric Spiga sa francuskog Univerziteta "Pierre i Marie Curie", iznoseći nova saznanja o vremenskim uslovima na Marsu, koja bi u budućnosti mogla biti od velike koristi istraživačima koji će tu planetu naseliti.

"Prvi je put otkriveno da se na Marsu noću događaju snažne snježne mećave. U istraživanju smo koristili puno sofisticiranije modele nego ranije, što nam je omogućilo da preispitamo postojeća mjerenja", kazao je Spiga.

Tanka ledena površina

Marsova atmosfera je hladna i rijetka, zbog čega se oblaci sastavljeni od čestica leda mogu formirati uprkos tome što je količina vode u atmosferi zanemariva u odnosu na Zemljinu.

Godine 2008. NASA-ina sonda Phoenix otkrila je da iz tih oblaka može pasti snijeg.

Spiga je kazao da se tada vjerovalo kako čestice vode postupno i polagano padaju na tlo zbog vlastite težine.

No, na temelju modela Marsove atmosfere i oblaka leda, naučnik i njegovi kolege zaključili su da snijeg zapravo izazivaju snažni vjetrovi.

Umjesto nekoliko sati, pahulji treba između pet i deset minuta da padne na površinu.

Spiga je istaknuo da su takvi fenomeni prostorno ograničeni te da se događaju samo u određenim razdobljima.

Čestice leda sa Marsa vrlo su malene i ne nalikuju pahuljama na kakve smo navikli na Zemlji.

Bez 'Snješka' i skijanja

I količina snijega koji se zadržava na tlu prilično je oskudna.

"Da smo na površini Marsa, ne bismo vidjeli debeli snježni pokrivač, nego tanku i neravnu ledenu koru. Dakle, nije moguće napraviti 'Snješka', niti skijati", našalio se Spiga.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Nature Geoscience.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.