Na jugu Sirije pod opsadom 270 predstavnika medija

Udruženje novinara ističe da će za bilo kakvu povredu prava novinara biti odgovorni režim i njegovi saveznici (EPA)

Iz sirijskog Udruženja novinara saopšteno je kako je u velikoj opasnosti 270 novinara i drugih zaposlenih u medijima u Deraai, javlja agencija Anadolija, za koju rade neki od freelancera koji se tamo nalaze.

U saopštenju se navodi kako je u posljednjih nekoliko dana većina predstavnika medija imala problema sa prelaskom na područje u Kuneytri, a pojedini predstavnici su pod opsadom u centru i na zapadu Deraae.

”Zbog mnogih povreda prava koje je režim u Siriji naneo novinarima, predstavnici medija koji su pod opsadom, a iz straha da će biti privedeni ili ubijeni, zahtevaju da se otvori granica sa Jordanom i da im se omogući siguran prelazak”, navedeno je u saopštenju.

Da se otvare granica za novinare

Istaknuto je i kako se predstavnici medija boje da će im se pripadnici režima sirijskog predsednika Bashara Al-Assada osvetiti zbog izveštavanja protiv njega.

Poručeno je kako sirijsko Udruženje novinara pomno prati situaciju, a susedne zemlje, naročito Jordan, pozvale su na otvaranje granica i omogućavanje sigurnog prelaska.

Istaknuto je kako će za bilo kakvu povredu prava novinara biti odgovorni režim i njegovi saveznici.

Takođe, upućen je apel međunarodnim organizacijama da se preduzmu potrebne mere kako bi se zaštitili novinari i njihove porodice.

Režimske snage i saveznici, uz rusku vazdušnu podršku, 20. juna su pokrenuli vojnu operaciju na Deraau.

Četiri zone deeskalacije sukoba

Pripadnici Civilne zaštite saopštili su kako je broj raseljenih civila, među kojima se nalaze i predstavnici medija, premašio 350.000.

Deraa i Kuneytra su bili jedna od četiri zone deeskalacije sukoba koje su dogovorene u maju 2017. godine u okviru procesa u Astani.

Rusija, SAD i Jordan dva meseca kasnije Deraau i Kuneytru su uvrstile u poseban sporazum, a potom je SAD prestao da pruža pomoć opoziciji na tom području.

Izvor: Agencije