Na ekshumaciji u Sanskom Mostu pronađeni posmrtni ostaci pet osoba

Pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba na ekshumaciji na lokalitetu Greda u Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini (Tužilaštvo BiH)

Pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba na ekshumaciji na lokalitetu Greda u Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini, koju je po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinirao istražitelj Tužiteljstva BiH.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti nestalim u jesen 1995. godine, saopćeno je iz državnog tužilaštva BiH. 

Nakon završetka rada na ovoj lokaciji, posmrtni ostaci će biti upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, a ekshumacija će biti nastavljena na obližnjem lokalitetu Šušnjari, udaljenom nekoliko stotina metara od ove lokacije.

Više od 11.000 nestalih

Na području Zapadnog Balkana i dalje se traga za blizu 11.000 osoba, nestalih tokom ratova devedesetih, od čega najviše na prostoru Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini još se traga za približno 7.000 nestalih osoba, a pronalazak i identifikacija nestalih osoba i njihovih posmrtnih ostataka sve je teži prolaskom vremena, iako je to vrlo bitan segment u procesuiranju predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznih materijala.

Izvor: Agencije