Na Braču predstavljen sistem za nadgledanje Jadrana

Bespilotne letjelice s visine 900 metara na nekom brodu mogu zumirati brojku od samo 30-ak centimetara (EPA)

Bespilotni avionski sistem velikog dometa kojim će se nadzirati sigurnost i čistoća Jadrana predstavljen je na aerodromu na Braču, a državni sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver istaknuo je da je Hrvatska među prvim zemljama Evropske unije koja se koristi tim letjelicama.

Riječ je o bespilotnom avionskom sistemu tipa Schiebel Camcopter S-100, koji, kako je objašnjeno, čini upravljačka jedinica sa zemlje i avion s okomitim uzlijetanjem i doletom do 100 km. Bespilotni avion konstruiran je za šest sati leta i opremljen najsavremenijom senzorskom opremom, koja mu omogućuje i dnevni i noćni rad.

Bilaver je istakao da je Hrvatska dobila sistem u saradnji s Evropskom agencijom za pomorsku sigurnost (EMSA), koja ima tako napredan sistem za nadzor, traganje i spašavanje na moru, prenosi Hina.

“Ovo je eksperimentalni program. Želja nam je da u budućnosti imamo tijekom cijele godine te letjelice na raspolaganju jer se ova tehnologija pokazala iznimno uspješnom i korisnom za lučku kapetaniju i ostale agencije i sudionike traganja i spašavanja na moru”, rekao je Bilaver. Dodao je kako je troškove za te letjelice snosila EMSA, a Hrvatska samo logistički dio, prenosi Hina.

Pomoćnik ministra Siniša Orlić istakao je da su letjelice koje su predstavljene na Braču budućnost nadzora na Jadranskom i svim morima.

“Ovo je multifunkcionalna letjelica koja se može koristiti kod traganja i spašavanja na moru, inspekcijskih pregleda, ustanovljavanja onečišćenja, zatim otkrivanja prekršitelja na moru, detekcije požara na otocima i priobalju”, rekao je Orlić.

Prema njegovim riječima, ta letjelica opremljena je senzorima koji mogu otkriti koje gorivo upotrebljava pojedini brod na moru.

Koordinator tih letjelica Šime Marušić istakao je da one mogu uočiti brod na moru na udaljenosti do 57 kilometara te da u zraku mogu neprekidno provesti šest sati.

‘Uočiti čovjeka na moru’

Operater Mihajlo Vojvodić rekao je da letjelice s visine od 900 metara na nekom brodu mogu zumirati brojku od samo 30-ak centimetara.

“Ove letjelice imaju iznimne tehnološke sposobnosti jer mogu polijetati i po kiši i po vjetru i videoradom su u stanju identificirati objekt na moru i uočiti čovjeka u moru pri traganju i spašavanju”, istakao je Vojvodić i dodao da također mogu identificirati mjesto na kojem je buknuo požar.

Uvođenjem bespilotnih aviona radi podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora od onečišćenja u redovnu primjenu Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Evropske unije koja su realizirale primjenu tog sistema, saopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Realiziran je u okviru sveobuhvatnog Projekta nadzora mora, koji EMSA provodi s nacionalnim tijelima mjerodavnim za sigurnost plovidbe i zaštitu mora i od posebnog je državnog i javnog interesa s obzirom na to da će primjena te tehnologije znatno doprinijeti jačanju sposobnosti operativnog nadzora na moru, navodi se.

Stalno podizanje nivoa sigurnosti plovidbe u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Hrvatske među prioritetnim je ciljevima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je, kako su istakli, prepoznalo važnost primjene savremenih tehnologija za unapređenje efikasnosti i umanjenja operativnih troškova nadzora na moru.

Zato se provodi operativno testiranje tog sistema bespilotnih aviona velikog dometa u okviru redovnih i vanrednih aktivnosti radi zaštite ljudskih života i imovine na moru, prevencije i suzbijanja onečišćenja te pravovremene reakcije u slučaju pomorskih nesreća, traganja i spašavanja, kao i ostalih vanrednih događaja na moru.

Izvor: Agencije