Na borbenoj liniji sa snagama Čada u Maliju

Petnaest pobunjeničkih boraca poginulo je tokom noći sa ponedjeljka na utorak u teškom sukobu sa snagama Francuske i Čada na sjeveroistoku Malija.

Izvor iz Al-Kaide potvrdio je za Reuters smrt lidera sjevernoafričkog ogranka te organizacije Abdul Hamida Abu Zeida.

On je poginuo tokom bombardiranja koje su izvele francuske snage na planinama Ifoghas na sjeveru Malija.

Informaciju je za mauritansku novinsku agenciju saopćio jedan od pripadnika ogranka Al-Kaide.

Navedeno je, međutim, da je njihov drugi lider, Mokhtar Belmokhtar, živ i da se dalje bori, a za kojeg su zapadni mediji javili da je, također, ubijen.

Osvojili bazu Al-Kaide

Al Jazeera je dobila pristup snagama Čada na sjeveru Malija. Čad je poslao više od 2.000 vojnika u sklopu ofanzive koju predvodi Francuska.

Uprkos gubicima, vojnici kažu da su osvojili glavnu bazu boraca povezanih s Al-Kaidom, javila je iz Ndžamene reporterka Al Jazeere May Welsh.

Grupa ratnih zarobljenika kazala je za Al Jazeeru da su članovi Al-Kaide u islamskom Magrebu.

Njih su zarobile čadske snage tokom borbi na krajnjem sjeveru Malija.

Vojnici kažu da su se Marokanac, Tunižanin i nekoliko Malijaca borili do posljednjeg trenutka kad su zarobljeni.

Čadska vojska zauzela je glavnu bazu Al-Kaide u planinama Tigharghar, zaplijenili su vozila, oružje, pa čak i buldožer kojim su borci kopali rovove.

“Ne može se reći sve baze, ali glavna baza selefija je uništena, to vam mogu osigurati. Ako imate predstavu o planinskom masivu Ifoghas, to su najvažnije  planine i oni se tu mnogo kreću. To je područje s puno stabala, što delefijama omogućava da se sakriju”, kaže Omar Bikomb, komandant čadskih snaga u Maliju.

Blokada puteva

To  je podiglo moral čadskim snagama koje su izgubile 28 ljudi u borbama u sjevernom Maliju.

Kažu da su tijela mnogih boraca razbacana unutar planinske baze.

Kao dokaz da su ubili bivšeg vođu Al-Kaide Belmokhtara ponudili su samo jednu mutnu fotografiju koju je snimio vojnik mobilnim telefonom.

Čadske snage sad napreduju dublje u planine, dok blokiraju puteve za bijeg uz pomoć francuskog zračnog izviđanja i podrške.

“Čadske snage rekle su Al Jazeeri da borce drže u okruženju. No, planinski lanac odakle djeluje Al-Kaida dug je 100 kilometara, a borba je daleko od završetka”, javila je Welsh.

Izvor: Al Jazeera i agencije