Na Arktiku kasni zamrzavanje vode i stvaranja leda

Arktički morski led najnižu tačku obično dostigne u septembru, a najvišu u martu (Reuters)

Naučnici su upozorili da se veći dio Arktika još nije počeo zamrzavati iako je kraj oktobra, a ovo je za sada najkasnije zabilježeni period u kojem se led još nije stvorio.

Klimatski naučnik Zachary Labe sa Državnog univerziteta Colorado podijelio je niz grafika na društvenim mrežama kojima objašnjava da Arktik prolazi kroz historijski događaj i da je količina leda trenutno najmanje zabilježena u ovom periodu.

“Količina ove jeseni je apsurdna, moramo obratiti pažnju na ove pokazatelje klimatskih promjena”, naveo je on na Twitteru, prenosi Tanjug.

Arktički morski led najnižu tačku obično dostigne u septembru, najvišu u martu, a Labe ukazuje i da je debljina morskog leda također ispod prosjeka.

Predznak tragičnih promjena

Ekološki aktivisti i čuvari prirode upozoravaju da nedostatak leda nije samo predznak tragičnih klimatskih promjena, nego da to može utjecati na život u moru, jer led sa sobom donosi hranjive sastojke za arktički plankton.

Krivac za to što more nije dovoljno hladno za zamrzavanje je neobično toplo vrijeme na sjeveru Rusije i sibirski toplotni val iz proljeća, kao i globalno zagrijevanje.

Stvaranje leda na sibirskom Arktiku se znatno je usporilo posljednjih godina, a 2020. je, nakon 2018, najgora godina.

Izvor: Agencije