Oglasi

Murdoch traži od Facebooka da plaća 'pouzdane' medije

Medijski mogul Rupert Murdoch traži da Facebook 'pouzdanim' medijskim kućama isplaćuje sredstva.
Murdoch smatra da su korektivne mjere koje su Facebook i Google predložili 'neodgovarajuće – komercijalno, društveno i novinarski'EPA - Arhiva

Medijski mogul Rupert Murdoch u ponedjeljak je pozvao Facebook da "pouzdanim" medijskim kućama isplaćuje sredstva, slično modelu kojim se koriste kablovske kompanije.

Njegove izjave dolaze nekoliko dana nakon što je čelnik Facebooka Mark Zuckerberg rekao da će ta društvena mreža prioritizirati "pouzdane" vijesti na svojim stranicama, identificirajući visokokvalitetne izvore i boreći se protiv dezinformacija, prenosi Hina.

"Facebook i Google popularizirali su uvredljive izvore vijesti kroz algoritme koji su profitabilni za te platforme, no inherentno nepouzdani", saopćio je Murdoch, čelnik News Corpa, korporacije u čijem su vlasništvu, osim niza australskih, mediji poput američkih Wall Street Journala i New York Posta, te britanskih The Suna i The Timesa.

Korektivne mjere

Murdoch je istaknuo da su korektivne mjere koje su Facebook i Google zasad predložili "neodgovarajuće – komercijalno, društveno i novinarski".

Lični izazov direktora kompanije Facebook Marka Zuckerberga za 2018. godinu bit će zaštita korisnika te društvene mreže od mržnje i zlostavljanja, prenio je ranije Reuters.

"Nećemo spriječiti sve pogreške i zlostavljanje, ali trenutno pravimo previše grešaka u provedbi naših pravila i sprečavanju zloupotrebe naših programa", rekao je.

Otkad je počeo sebi postavljati lične godišnje izazove, a prvi je put to učinio 2009, Zuckerberg je, između ostalog, posjetio svaku saveznu državu u SAD-u, pretrčao 590 kilometara (365 milja, po jednu svakog dana u godini) i naučio mandarinski jezik.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.