Mugabe nije podnio ostavku, nastavlja se proces smjene

Protesti su organizirani u glavnom gradu Harareu i u drugom gradu u državi Bulawayu (AP)

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe, uprkos očekivanjima, večeras na televizijskom obraćanju nije podnio ostavku, već poručio kako će predsjedavati kongresom vladajuće stranke ZANU-PF narednog mjeseca iako ga je ranije danas stranka uklonila sa čelnog mjesta i izbacila ga iz svojih redova.

Iz ZANU-PF-a dali su 93-godišnjem šefu države manje od 24 sata da podnese ostavku ili da se suoči sa procesom svrgavanja, u pokušaju da okončaju na miran način njegovu 37-godišnju vladavinu.

Mugabe je večeras kazao kako prihvata kritike iz stranke, od vojske i od javnosti, ali nije komentirao mogućnost da odstupi.

Nakon njegovog TV obraćanja, lider zimbabveanskih ratnih veterana Chris Mutsvangwa rekao je kako će se nastaviti planovi sa realizacijom smjene predsjednika Mugabea.

Mutsvangwa, koji predvodi kampanju svrgavanja Mugabea, za agenciju Reuters je kazao kako će narod Zimbabvea u srijedu izaći na ulice.

Ranije u nedjelju vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF dala je rok predsjedniku Mugabeu, kojeg je smijenila sa čela stranke, da do ponedjeljka u podne podnese ostavku na pozicije šefa države, prenosi agencija AP.

Mnangagwa na čelu stranke

Agencija navodi kako je ta stranka najavila da će u protivnom početi proceduru za smjenu Mugabea sa predsjedničke funkcije na sjednici zimbabveanskog Parlamenta, koja je zakazana za utorak.

Centralni komitet ZANU-PF prethodno je donio odluku da smijeni Mugabea sa čela te stranke i počne proces njegovog uklanjanja sa funkcije šefa države nakon 37 godina njegove vladavine.

Na čelu stranke naslijedit će ga Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojeg je otpustio ovog mjeseca, rekli su za agenciju Reuters izvori sa posebnog sastanka o sudbini Mugabea.

“On je izbačen”, rekao je jedan od predstavnika stranke.

“Mnangagwa je naš novi lider.”

Sastanak s čelnicima vojske

Mugabeova supruga Grace, koja je pokazala ambicije da naslijedi Mugabea na dužnosti, također je izbačena iz stranke.

Mugabe se danas trebao sastati s glavnim štabom vojske, koja ga je prije nekoliko dana stavila u kućni pritvor, a centralni odbor vladajuće stranke će odlučiti o njegovoj daljoj sudbini, prenose agencije.

Pregovori između vojske i Mugabea, koji su počeli u četvrtak, trebali bi biti nastavljeni u nedjelju, objavila je državna televizija.

Predsjednik je pristao susresti se s glavnim štabom, drugi put nakon intervencije vojske ranije ove sedmice.

Do tog susreta dolazi dan nakon masovnih demonstracija u Zimbabveu, na kojima se tražila njegova ostavka.

Radi se o najvećim demonstracijama ikada organiziranim u ovoj afričkoj državi od stjecanja nezavisnosti i dolaska Mugabea na vlast 1980. godine.

‘Opoziv jasan kao Sunce’

Parlament Zimbabvea će “definitivno” početi proces opoziva Mugabe, saopćio je šef opozicione poslaničke grupe Innocent Gonese.

“Ukoliko Mugabe ne ode do utorka [21. novembra], onda će proces [opoziva] biti izvjestan, kao što Sunce izlazi sa istoka”, rekao je on.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti opozvati Mugabea, međutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podsjeća AP.

Protesti organizirani u glavnom gradu Harareu i u drugom gradu u državi Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i opoziciju, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Njegova 37-ogodišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši kako želi smijeniti “kriminalce” koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Mugabea, obilježenoj represijom opozicije i teškom ekonomskom krizom.

Približno 90 posto aktivnog stanovništva je nezaposleno.

Smjena i supruge Grace

U dobi od 93 godine, najstariji šef države na svijetu sve je više izoliran, napustili su ga najbliži saveznici.

Nakon vojske i veterana, devet od deset regionalnih ogranaka vladajuće stranke ZANU-PF pozvalo je na njegovu ostavku.

U nedjelju bi se trebao sastati centralni odbor stranke kako bi vjerovatno smijenio Mugabea, kao i njegovu suprugu Grace, koju je želio postaviti za svoju nasljednicu, sa njene dužnosti šefice Ženske lige stranke.

Očekuje se da će odbor ponovno vratiti na dužnost potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, kojeg je Mugabe nedavno smijenio.

Izvor: Agencije