Oglasi

Mubarakovi sinovi oslobođeni optužbe

Mubarakovi sinovi optuženi su da su u lokalnoj egipatskoj banci kupili veliki broj akcija znajući da će banku preuzeti investitor iz Perzijskog zaliva.
Mubarak i njegovi sinovi, Gamal [lijevo] i Alaa [desno] uhapšeni su dva mjeseca nakon ustankaEPA

Egipatski sud oslobodio je danas dvojicu sinova svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji su bili optuženi za manipulacije na tržištu.

Mubarakovi sinovi, bogati biznismeni Alaa i Gamal, optuženi su da su u lokalnoj egipatskoj banci kupili veliki broj akcija, pri čemu su, navodno znali da će banku preuzeti investitor iz Perzijskog zaliva, što bi znatno povećalo njihovu cijenu.

Krivični sud u Kairu oslobodio je u tom slučaju još šest osoba, a sedmi optuženi ranije je preminuo, navodi AP, prenosi Tanjug.

Agencija dodaje da je to posljednje u nizu suđenja članovima Mubarakove porodice od Arapskog proljeća 2011. godine, u kojem je on svrgnut nakon tri decenije na vlasti.

Vratili pronevjereni novac

Mubarak i njegovi sinovi uhapšeni su dva mjeseca nakon ustanka, a bivši predsjednik je nakon dugotrajnog procesa oslobođen optužbi za ubistvo demonstranata tokom 18-dnevnih protesta protiv njegove autokratske vladavine.

Oni su osuđeni na tri godine zatvora zbog pronevjere sredstava koje su upotrijebili za obnovu i održavanje predsjedničkih palata i privatnih rezidencija.

Sinovi su pušteni 2015, a Mubarak je izašao iz zatvora 2017. godine.

Njih trojica su vratili državi pronevjereni novac.

Mubarakovi sinovi su nakratko uhapšeni u septembru 2018. godine, ali su pušteni uz kauciju, pošto je apelacioni sud prihvatio zahtjev odbrane za izuzeće sudije koji im je odredio pritvor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.