Mourinho želi novi nadimak u novoj sezoni

Jedini potezi Mourinha da pojača tim su pokušaji dovođenja hrvatskog reprezentativca Luke Modrića iz engleskog Tottenhama (EPA)

Šta je naredni cilj trenera Reala Madrida Josea Mourinha?

Prošle sezone postao je prvi stručnjak koji je osvojio naslove nogometnih prvaka Španije, Italije i Engleske, što ga je nagnalo da razmišlja o promjeni nadimka koji je dobio u Velikoj Britaniji – „The Special One“ (Posebni).

„Trebali bi me zvati ‘Jedinstveni’ nakon osvajanja ovih titula“, kazao je u jednom intervjuu za portugalsku televizijsku stanicu.

Nakon prekida serije Barcelone od tri osvojena prvenstva Španije, te ispraćaja Pepa Guardiole sa klupe Katalonaca, glavni cilj za „Kraljeve“ je osvajanje Lige evropskih prvaka u predstojećoj takmičarskoj godini.

Za klub koji ima skoro pa nezdravu opsesiju prema trofeju namijenjenom najboljem na kontinentu, bilo šta osim njegova osvajanja bit će neuspjeh, priznao je Mourinho.

„Ove sezone ćemo pokušati osvojiti Ligu prvaka i Primeru. Težimo osvajanju naslova i pravljenju koraka dalje u Ligi prvaka u kojoj smo eliminirani u polufinalu dvije sezone zaredom“, kazao je.

Izazovnija Primera

„Kraljevi“ su u prošloj sezoni postavili španski rekord sa osvojenih 100 bodova i 121 postignutim golom, te „pobjegli“ drugoplasiranoj Barci devet bodova.

No, iako Mourinho smatra da su njegov i Barcelonin tim najbolji na svijetu, vjeruje kako će novo izdanje Primere biti izazovnije nego ranije.

„Liga je veoma jaka i prelijepa, jer timovi igraju precizno i to je razlog što sam u Španiji. Želim biti ondje gdje je najbolja igra, ali mislim da ove godine prvak neće osvojiti 100 bodova ili postići 120 pogodaka“, istakao je portugalski stručnjak.

„Te cifre će dugo biti u historiji.“

Real, koji u nedjelju igra protiv Valencije na svome stadionu Santiago Bernabeu, započet će novu sezonu sa skoro istim timom od prošle godine.

Dobro raspoloženje među Madriđanima malo je poljuljano pričama kako bi argentinski napadač Gonzalo Higuain mogao otići u Paris Saint-Germain nakon šest sezona u dresu Reala.

Međutim, Mourinho je siguran da će napadač, koji je u protekloj sezoni postigao 26 golova, ostati u timu gdje će se boriti za mjesto među prvih 11 sa francuskim internacionalcem Karimom Benzemom u vrhu napada uz Cristiana Ronalda.

Nijedan klub u Evropi ne može sebi priuštiti da na klupi ima nekog strijelca poput Higuaina ili Benzeme, a Mourinho je uspio izvući najbolje iz obojice u sezoni 2011/2012.

Kada se doda Portugalac Ronaldo u priču, koji je prošle sezone u svim takmičenjima postigao 60 golova, lako se onda vidi zbog čega se Real može boriti na svim nogometnim frontovima.

Rijetka stabilnost

Kao pojačanje tom „streljačkom vodu“ nameće se igrač sredine terena Jose Callejon, koji je najbolji strijelac kluba u prijateljskim utakmicama sa pet golova, jedan više od Angela Di Marije.

Timu je dodat i 20-godišnji napadač Alvaro Morata koji je upisao i dva nastupa za seniore.

Produženjem ugovora Raula Albiola, Alvara Arbeloe i Di Marije Mourinho je uspio postići stabilnost u klubu, što je za Real u proteklim godinama bila rijetkost.

Xavi Alonso još igra na visokom nivou, a uz odbranu napravljenu oko Sergija Ramosa i Pepea bit će interesantno da li će Real biti previše jak za Barcelonu na čijem će se kormilu prvi put naći Tito Vilanova.

Jedini potezi Mourinha da pojača tim su pokušaji dovođenja hrvatskog reprezentativca Luke Modrića iz engleskog Tottenhama u vezni red iz kojeg će, vjerovatno, otići Nuri Sahin i Brazilac Kaka, kako bi klub malo izbalansirao finansijske knjige.

Šta god da se desi prije kraja augusta, „Posebni“ ili „Jedinstveni“ je već jasno stavio do znanja da su postavljeni visoki ciljevi prije predstojeće sezone.

Izvor: Agencije