Moskva za suspenziju krivi ‘protivrusku histeriju’

Pogođeni sportaši i sportašice se pripremaju nastaviti karijeru pod neutralnom zastavom (EPA)

Rusija, isključena na četiri godine iz međunarodnih sportskih takmičenja (osim Evropskog nogometnog prvenstva 2020. godine) zbog skandala vezanog uz doping, osudila je “protivrusku histeriju”, dok se pogođeni sportaši pripremaju nastaviti karijeru pod neutralnom zastavom.

“Sve ove odluke ponavljaju se protiv sportaša koji su već bili kažnjeni… što daje naslutiti kako se radi o nastavku protivruske histerije koja je već postala hronična”, rekao je premijer ove euroazijske države Dmitrij Medvedev, kojeg citiraju ruske agencije.

Iako je priznao kako Rusija ima “ozbiljan problem dopinga”, on je ipak ocijenio kako bi se ruska sportska tijela trebala žaliti na odluku Svjetske antidoping agencije (WADA) da se Rusija isključi iz velikih sportskih natjecanja naredne četiri godine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rusiji je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak WADA svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

Brojna velika takmičenja

Za čelnika Ruske antidoping agencije Rusada Jurija Ganusa ta se situacija mogla predvidjeti, a šansa da se pobijedi u žalbenom postupku je nikakva, s obzirom na evidentnost ruske krivnje.

“Očekujemo od predsjednika [Vladimira Putina] da potakne ozbiljne promjene u borbi protiv varanja u sportu”, rekao je on.

Ganus je predvidio sankcije, optužujući ruske vlasti da su falsificirale podatke kako bi zaštitile prevarante.

Rusija ponovo osuđuje medijsko-zapadnu urotu, čiji je cilj, po zvaničnoj Moskvi, poniziti državu i otkloniti konkurenciju.

Putin je dobro iskoristio posljednje godine, organizirajući prestižna međunarodna sportska natjecanja: Svjetsko prvenstvo u atletici (2013), Zimske olimpijske igre u Sočiju (2014), Svjetsko prvenstvo u plivanju (2015) i u hokeju na ledu (2016).

Vrhunac je bilo Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine: oko tri miliona stranih turista posjetilo je Rusiju tokom turnira, a 17 šefova država je bilo na otvaranja Mundijala.

Manipuliranje uzorcima

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji Rusije donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti ko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidoping agencije.

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim ZOI u Južnoj Koreji te na velikim atletskim takmičenjima, s obzirom da je Rusija pod djelimičnim sankcijama već od 2015. godine, kad su otkriveni mnogi slučajevi dopinga kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na ZOI u Sočiju.

Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidoping agenciji.

Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza, ali se to nije dogodilo.

Ako se Rusada bude žalila na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Izvor: Agencije