Moskva sprema odgovor na protjerivanje diplomata

'Preduzet ćemo mjere koje su apsolutno proporcionalne situaciji', rekla je Zaharova (Reuters)

Moskva će adekvatno odgovoriti na mjere koje je Britanija preduzela protiv Rusije i ruskih zvaničnika, saopćila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Preduzet ćemo mjere koje su apsolutno proporcionalne situaciji”, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Britanska premijerka Theresa May ranije je saopćila da će iz Britanije biti protjerana 23 ruska diplomata nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

‘Nezakonito korištenje sile’

May je rekla da ruski diplomati imaju sedam dana da napuste Veliku Britaniju, prenio je AP, navodeći da je to najveće protjerivanje diplomata od Hladnog rata.

Britanska premijerka smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke. Ona je rekla da djelovanje Rusije “predstavlja nezakonito korištenje sile”.

May je najavila više ekonomskih i diplomatskih mjera, uključujući i otkazivanje bilateralnih kontakata na visokom nivou s Rusijom, i da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje Svjetskom nogometnom prvenstvu koje će biti održano u Rusiji.

Izvor: Agencije