Moskva protjerala diplomate iz 23 države

Dan ranije Rusija je naredila protjerivanje 60 američkih diplomata i zatvaranje američkog konzulata u Sankt Peterburgu kao odgovor na najveće izbacivanje ruskih diplomata od Hladnog rata (EPA)

Rusija je u petak protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države i zadržava pravo poduzeti akcije protiv još četiri države u odgovoru na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji za što London optužuje Moskvu.

Zvanična Moskva je objavila kako time odgovara na, po njenom mišljenju, neutemeljene zahtjeve desecima ruskih diplomata da napuste većinom zapadne države koje su se pridružile Londonu i Washingtonu u izolaciji Moskve zbog trovanja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisburyju.

Dan ranije Rusija je naredila protjerivanje 60 američkih diplomata i zatvaranje američkog konzulata u Sankt Peterburgu kao odgovor na najveće izbacivanje ruskih diplomata od Hladnog rata.

Prognan bivši uposlenik

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo predstavnike ambasada Australije, Albanije, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Holandije, Hrvatske, Ukrajine, Danske, Irske, Španije, Estonije, Latvije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Finske, Norveške, Švedske, Kanade i Češke.

„Njima (diplomatima) su uručene protestne note te im je rečeno kako u odgovoru na neopravdane zahtjeve relevantnih država o protjerivanju ruskih diplomata… ruska strana proglašava ‘persona non grata’ odgovarajuć broj osoblja koje radi u ambasadama tih državau Ruskoj Federaciji“, objavilo je Ministarstvo.

Belgija, Mađarska, Gruzija i Crna Gora su „u posljednjem trenutku“ odlučile kako će i one protjerati ruske diplomate, pa je Moskva zadržala pravo da djeluje i protiv njih.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije u petak objavilo je kako Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu i kako je riječ o bivšem uposleniku hrvatske ambasade u Moskvi.

Mjere i kontramjere

Ruske diplomate protjeralo je 16 članica Evropske unije, Sjedinjene Države, Kanada, ali i države poput Makedonije i Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne države protjeruju gotovo 130 ruskih diplomata, a Moskva tvrdi kako njezin odgovor precizno odražava te odluke.

Američki State Department je u četvrtak, nakon najave ruske protivmjere, objavio kako zadržava pravo daljeg odgovora, ustvrdivši kako lista diplomata koje će Rusija protjerati pokazuje kako Moskva nije zainteresirana za diplomatiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak odbacio to stajalište i naglasio kako Putin i dalje želi poboljšati odnose s drugim državama, uključujući SAD.

Izvor: Agencije