Moskva počela masovnu vakcinaciju Sputnikom V

vakcina ruske proizvodnje prvo biti dostupna ljekarima i drugim medicinskim radnicima, nastavnicima i socijalnim radnicima (EPA)

Moskva je danas počela da distribuira vakcinu Sputnjik V protiv COVID-a 19 putem 70 klinika, što je prva masovna vakcinacija u Rusiji protiv te bolesti, saopštila je gradska radna grupa za korona virus.

Radna grupa saopštila je da će vakcina ruske proizvodnje prvo biti dostupna ljekarima i drugim medicinskim radnicima, nastavnicima i socijalnim radnicima jer su izloženi najvećem riziku od bolesti, piše AP, prenosi Tanjug

Moskva, epicentar korona virusa u Rusiji, registrovala je preko noći 7.993 novih slučajeva, u odnosu na 6.868 dan ranije i znatno više od dnevnog iznosa od oko 700 zabilježenih početkom septembra.

Vakcina se daje u dva navrata

„Tokom prvih pet sati za vakcinaciju se prijavilo 5.000 ljudi – nastavnika, ljekara, socijalnih radnika, onih koji danas najviše rizikuju svoje zdravlje i živote“, napisao je u petak gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj ličnoj web stranici.

Starost onih koji primaju injekcije ograničena je na 60. Ljudima sa hroničnim bolestima, trudnicama i onima koji su imali respiratornu infekciju u posljednje dvije sedmice zabranjeno je vakcinisanje.

Rusija je razvila dvije vakcine protiv COVID-a19, Sputnik V, iza koje stoji Ruski fond za direktna ulaganja i drugu koju je razvio Institut Vektor u Sibiru, a za obe završna ispitivanjia tek treba da budu završena, navodi AP.

Vakcina Sputnik V daje se u dva navrata, s tim da se druga doza prima 21 dan nakon prve.

Izvor: Agencije