Moskva najavila odgovor na američke sankcije

Pod sankcijama je i 12 poslovnih subjekata, uključujući tri ruske banke koje posluju na anektiranom ukrajinskom Krimu (Getty Images)

Nakon što su Sjedinjene Države proširile sankcije na 34 osobe i poslovne subjekte kako bi učinile dodatni pritisak na Rusiju zbog intervencije u Ukrajini, Moskva je takav potez ocijenila “produžetkom neprijateljskog stava”.

Kremlj je u reakciji najavio da bi mogao uzvratiti protumjerama i da SAD, po riječima glasnogovornika ruske vlade Dmitrija Peskova, “može očekivati sličan odgovor”.

“Novodonesene mjere, kojima se održava režim sankcija prema Rusiji, osnažuju angažman SAD-a u potrazi za diplomatskim rješenjem krize u Ukrajini”, priopćilo je američko Ministarstvo financija.

Također se ističe da se američke sankcije neće povući sve dok Rusija potpuno ne provede obveze proizašle iz mirovnog sporazuma iz Minska, “uključujući i obvezu da se Ukrajini vrati kontrola njezine strane međunarodne granice s Rusijom”.

‘Recipročni odgovor’

“Ovo je nastavak neprijateljskog stava prema Rusiji koji ima razorne učinke na bilateralne odnose. Kao što je poznato, u takvim slučajevima slijedi recipročni odgovor”, kazao je Peskov.

Dodao je i kako će “nastavak ove, po Rusiju neprijateljske logike, imati ogroman utjecaj na bilateralne odnose”, prenijeli su ruski mediji.

Američko ministarstvo navodi da su, između ostalih, sada na popisu sankcija i šestorica ukrajinskih separatista zbog povrede ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suverenosti te 12 poslovnih subjekata, uključujući tri ruske banke koje posluju na anektiranom ukrajinskom Krimu.

Na listi sankcioniranih su i filijale ruske VBT banke, Sberbanke i Rosteka, te koncern Kalašnjikov i zavod Iževski mehaničeski.

SAD, EU i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji prošle godine zbog navodnog miješanja Moskve u unutarnje poslove Ukrajine. Rusija je u više navrata opovrgla takve navode.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u ratu u Ukrajini od travnja 2014. godine poginulo je najmanje 6.000 osoba, dok je njih 1,4 milijuna interno raseljeno.

Izvor: Agencije