Oglasi

Moskva kreditira izgradnju prve egipatske atomske centrale

Projekt izgradnje elektrane u Dabi, na sjeveru zemlje, koštat će 30 milijardi dolara.
Početkom 1980-ih, za vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka, Egipat je već razmišljao o izgradnji nuklearne elektrane u DabiEPA

Egipat i Rusija danas su u Kairu potpisali konačni ugovor o izgradnji prve egipatske atomske centrale.

Ugovorom potpisanim u prisutnosti predsjednika Vladimira Putina i Abdela Fattaha al-Sisija potvrđen je dogovor koji su dvije zemlje postigle u novembru 2015. o izgradnji četiri reaktora snage po 1.200 megavata u okolini Dabe na sjeveru zemlje.

Konačni ugovor potpisat će egipatski ministar za električnu energiju Mohamed Shaker i direktor velike ruske nuklearne kompanije Rosatom Aleksej Lihačov.

Moskva daje zajam za gradnju

Projekt će koštati približno 30 milijardi dolara, pišu egipatski mediji.

Moskva će u finansiranju učestvovati kreditom odobrenim egipatskim vlastima.

Početkom 1980-ih, tokom mandata predsjednika Hosnija Mubaraka, Egipat je već razmišljao o izgradnji nuklearne elektrane u Dabi, ali je projekt obustavljen nakon Černobiljske katastrofe 1986. godine.

Putin, koji je posljednji put boravio u Egiptu u februaru 2015, doputovao je u Kairo u ponedjeljak oko podneva nakon neplanirane posjete Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.