Morgan Stanley odbacio optužbe zbog Faceboka

Morgan Stanley tvrdi da je tokom prodaje dionica Faceboka postupio po propisima (AP)

Prvi dan Facebooka na berzi pokrenuo je niz pitanja vezanih za strategiju koju je usvojio Morgan Stanley, glavna banka koja je učestvovala u uvođenju te kompanije na berzu Nasdaq.

William Galvin, sekretar Commonwealtha američke savezne države Massachusets, izdao je Morgan Stanleyu zahtjev za dostavljanje dokumenata zbog diskusija analitičara sa investitorima.

„Odjel za vrijednosne papire izdao je zahtjev vezano za diskusije analitičara s određenim institucijama-investitorima o mogućnosti zarade od Facebooka“, kazao je Galvinov glasnogovornik.

Tehnička greška

Glasnogovornik banke rekao je da je „Morgan Stanley pratio iste procedure tokom prodaje  Facebookovih dionica koje prati tokom svih početnih javnih ponuda (IPO)“.

Kako se navodi u saopćenju, revizije anlitičara došle su nakon što je Facebook revidirao svoj prospekt 9. maja, koji je e-mailom poslao svim svojim prodajnim i institucionalnim klijentima.

Tokom dugo očekivanog prvog dana prodaje Facebokovih dionica, zbog kompjuterske greške trgovina na berzi Nasdaq, odgođena je za 30 minuta.

U ponedjeljak poslijepodne, neki klijenti Fidelity Investmentsa, Morgan Stanleya i Charlesa Schwaba nisu bili sigurni da li je u petak trgovano njihovim dionicama Facebooka.

Zatražena revizija

Reuters je zatim u večernjim satima u ponedjeljak objavio da je analitičar Morgan Stanleya umanjio svoja predviđanja o prihodu od dionica Facebooka, nekoliko dana prije početne javne ponude.

Ova informacija možda nije stigla do mnogih investitora prije nego što je počela trgovina dionicama.

U utorak, Komisija za vrijednosne papire i investicije i Ured za regulaciju finansijske industrije zatražili su reviziju početne javne prodaje.

Kada je trgovina okončana  tokom trećeg dana prodaje u utorak, cijena dionica pala je za 8,9 posto, na 31 američki dolar po dionici.

Izvor: Agencije