Oglasi

More guta otočiće pred obalom Senegala

Zbog podizanja nivoa mora otočići pred obalom Senegala nestaju, slana voda uništava rižina polja, mještani strahuju.

MRXFMcB7B50

Podizanje razine mora uzrokuje nestanak otočića pred obalom Senegala. Na jednom takvom otoku, gdje domovi i životi starosjedilaca polako tonu, bio je reporter Al Jazeere Nicolas Haque.

Putna torba, lonci, tave -  sve su to stvari koje su nekoć bile sigurne u domu Nylan Gueye. No, to je bilo prije visokih voda.

Svakodnevni ritual postao je provjera što će sve plima progutati i što se da spasiti prije no što se razina mora podigne.

Dok stoji u onome što je nekoć bio njezin dnevni boravak, sustižu je uspomene. Djeca su se nekoć igrala u krevetiću, dok je na drugoj strani, u maloj kuhinji, majka dijelila svoje recepte.

Spora i tiha katastrofa

"Uplašena sam da će naši životi nestati, da će ih progutati voda čija razina neprestano raste", kaže ova stanovnica otoka Diamniado.

To je spora i tiha katastrofa, koja se širi deltom senegalske rijeke Sine Saloum. Gotovo jedan metar iznad razine mora, otoci poput Diamniada polako se tope.

Slana voda uništila je rižina polja. Seljani su prvo mislili da je plima došla zbog jake oluje. Ali onda je tom fenomenu netko dao ime - klimatske promjene.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.