Moon: Trumpu treba dodijeliti Nobelovu nagradu za mir

Moon je u januaru rekao da Trump 'zaslužuje veliku pohvalu za dovođenje do pregovora između dvije Koreje' (Getty Images)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in smatra da američkom predsjedniku Donaldu Trumpu treba dodijeliti Nobelovu nagradu za mir zbog njegovih napora da okonča zastoje u odnosima sa Sjevernom Korejom u vezi s nuklearnim programom te zemlje.

“Predsjednik Trump trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za mir. Samo je mir ono što nam treba”, rekao je Moon na sastanku svog kabineta, izjavio je neimenovani dužnosnik Plave kuće, prenosi Reuters.

Trump se priprema za samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom krajem svibnja ili početkom lipnja.

Razgovori dvojice korejanskih čelnika

Taj sastanak bio je glavna tema privatnog razgovora koji su u šetnji vodili Moon i Kim tijekom njihova susreta prošlog tjedna u pograničnom selu Panmunjom.

Moonov ured priopćio je u međuvremenu da je Kim rekao Moonu kako će u svibnju zatvoriti poligon za testiranje nuklearnog oružja naočigled cijelog svijeta.

Moon je još početkom godine rekao da Trump “zaslužuje veliku pohvalu za dovođenje do pregovora između dviju Koreja” i da bi to “mogao biti rezultat sankcija i pritisaka koje je SAD predvodio”.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su prekid svih neprijateljskih djelovanja “na zemlji, moru i u zraku” koja mogu uzrokovati vojne napetosti i sukobe.

I Trump bi u Panmunjom

Selo Panmunjom spomenuo je i Trump kao mjesto mogućeg povijesnog samita s Kimom.

“Brojne zemlje razmatrane su kao moguće mjesto sastanka, ali ne bi li Kuća mira, na granici Sjeverne i Južne Koreje, bila reprezentativnije, važnije i trajnije mjesto od neke treće zemlje? Samo pitam”, napisao je Trump na Twitteru.

Prethodno je Trump potvrdio kako razmatra pet lokacija za sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim vođom iako je s druge strane već više puta ponovio kako se može dogoditi da do razgovora ni ne dođe.

Izvor: Agencije