Moguć nastavak pregovora Sjeverne Koreje i SAD-a

Kim Jong-un u aprilu je dao rok SAD-u da do kraja godine promijeni pristup (EPA)

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države mogle bi da održe još jedan krug pregovora na radnom nivou već sredinom novembra kako bi ubrzali napredak prije isteka roka do kraja godine, koji je odredio Pjongjang, izjavio je danas južnokorejski poslanik Lee Eun-jae, prenosi Tanjug.

Sjevernokorejski i američki zvaničnici sastali su se prošlog mjeseca u Štokholmu, prvi put otkako su se predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un saglasili u junu da ponovo otvore pregovore o denuklearizaciji, ali su pregovori u Švedskoj prekinuti dok je izaslanik Pjongjanga rekao da SAD nisu pokazale fleksibilnost.

Bez potvrde ambasade SAD-a u Seulu

Očekuje se da će se obje strane sastati najkasnije početkom decembra kako bi pokrenule pregovore prije isticanja roka do kraja godine, koji je odredio sjevernokorejski lider Kim Jong Un, rekao je južnokorejski poslanik Li Lee Eun-jae posle brifinga Nacionalne obavještajne službe (NOS).

“NOS očekuje da će se pregovori nastaviti ovog mjeseca, ili najkasnije početkom decembra”, rekao je Lee obraćajući se novinarima.

Ambasada SAD-a u Seulu za sada nije odgovorila na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije