Mogherini žali zbog historijske greške u vezi pregovora o proširenju

Mogherini se nada da će što prije biti 'ispravljena greška' u vezi pristupnih pregovora sa S. Makedonijom i Grčkom (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini ocijenila je da su vođe evropskog bloka napravile “historijsku grešku” kada nisu uspjele da se dogovore o počinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom na svom samitu.

Mogherini je napisala u svom blogu da žali što evropske vođe nisu mogle da se slože uprkos “izuzetnom napretku” koji su ostvarile obje zemlje, i suprotno preporukama Evropske komisije, prenosi Beta.

“To je mnogo više od izgubljene šanse, to je historijska greška koja će moći, nadam se, da bude ispravljena što je prije moguće”, napisala je Mogherini.

Najglasniji protivnik

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je najglasniji protivnik početka pregovora o članstvu za vrijeme sastanka Evropskog vijeća u četvrtak i petak, uz argument da prvo treba revidirati procedure o proširenju prije nego što se dopusti zemljama da uđu u EU.

Visoki evropski dužnosnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su u petak Francusku da je učinila “historijsku pogrešku” blokiranjem početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Evropskom unijom, prenijela je Hina.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u Briselu je upozorio da će Kina i Rusija “ispuniti vakuum” koji su im ostavili Evropljani te pozvao evropske čelnike da “ne dopuste da izblijede sjajne zvijezde” sa zastave EU-a.

Izvor: Agencije