Mogherini: Podržavamo iranski sporazum

'Mi ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo nuklearni sporazum s Iranom', kazala je Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini izjavila je da će se u Briselu sastati predstavnici država članica EU-a koje podržavaju nuklearni sporazum s Iranom kako bi razgovarali o opstanku tog pakta, uoči današnjeg dolaska u prijestolnicu Unije državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Mikea Pompea.

“Mi ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo nuklearni sporazum s Iranom”, kazala je Mogherini prije početka sastanka sa ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da će razgovori biti fokusirani na način “kako nastaviti na najbolji način sa podrškom punoj primjeni nuklearnog sporazuma”.

Razgovori o Iranu

Reuters je prethodno objavio da će Pompeo danas s evropskim zvaničnicima razgovarati o Iranu i drugim pitanjima prije nego što nastavi putovanje ka Rusiji, gdje bi u utorak u odmaralištu Soči trebalo da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Podsjeća se da su prošle sedmice evropske zemlje saopćile da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile “ultimatume” Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja vezana za nuklearni program i zaprijetio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Reuters navodi da je prošlosedmična objava Irana o smanjenju ograničenja u pogledu skladištenja nuklearnih materijala bila odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump povukao tu zemlju iz sporazuma sa Teheranom prije godinu dana.

Izvor: Agencije