Mogherini: Ne gledamo Srbiji kroz prste zbog Kosova

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini odbacila je tvrdnje da Evropska unija gleda kroz prste Srbiji kada je riječ o unutrašnjim reformama zbog spremnosti Beograda da se riješi pitanje Kosova.

“Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno u kontekstu napredovanja ka Evropskoj uniji, ali prije svega – za samu zemlju. Vlada je bila jasna u pogledu ambicije da unaprijedi ekonomsku situaciju. Ekonomske, socijalne i političke reforme se moraju ostvariti i primijeniti bez odgađanja. Tako da nema ‘gledanja kroz prste'”, rekla je Mogherini u intervjuu za dnevni list Danas.

Ona danas stiže u prvu posjetu Beogradu nakon preuzimanja funkcije visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost i sastat će se s najvišim srpskim zvaničnicima.

“Moja poruka će biti jasna – Srbija je čvrsto na putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno provoditi i rješavati. Evropska unija želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je prije moguće. Uz privrženost i političku volju, a Srbija ih je već pokazala, to se može ostvariti”, rekla je Mogherini.

Strateški cilj

Podsjetila je da je Srbija proklamovala članstvo u EU za svoj ključni strateški cilj i da je to i premijer Aleksandar Vučić nedvosmisleno ponovio tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, oktobra prošle godine.

“Suštinska posvećenost zemlje vrijednostima EU-a važna je, kako za Uniju tako i za Srbiju. Postoji pravna obaveza u okviru pregovora da se razvije proces progresivnog usaglašavanja s pozicijama EU-a, i mi očekujemo da Srbija ispoštuje te obaveze. Ipak, još važnije je da lideri iz Beograda pokažu da se zemlja drži strateškog cilja pridruživanja EU – da pokažu to riječima, a posebno djelima”, dodala je Mogherini.

Kada je riječ o odnosima Beograda i Prištine, kazala je, ono što se konačno očekuje od obje strane jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa.

“U tom pogledu, bit će potrebno pronaći rješenja u dogledno vrijeme za niz otvorenih pitanja. Rješavanje problema dijalogom i pregovorima je evropski način i put, dok je jedan od ciljeva razgovora da se i Beograd i Priština približe Evropi. Međusobni razgovori, na taj način, jesu po sebi važan korak na evropskom putu”, kaže Mogherini.

Upitana je li tačno da vlast u Srbiji ispunjava obaveze predviđene Briselskim sporazumom, a da je problem na drugoj strani, rekla je da je implementacija već postignutih sporazuma, u dijalogu koji je omogućila EU, ključni je dio tog procesa.

“Do sada nije bilo pune implementacije i radimo s obje strane na postizanju tog cilja. Također, razgovaramo o tome kako da ostvarimo napredak u dijalogu, kako bi se u budućnosti razgovaralo o brojnim pitanjima tamo gdje postoji uzajamna saglasnost o toj potrebi”, dodala je šefica evropske diplomatije.

Povodom pitanja imovine na Kosovu, rekla je da je vlasništvo teško pitanje u mnogim zemljama.

“Ono što se zahtjeva od Srbije jeste kontinuirano zauzimanje za vidljiv i održiv napredak u odnosima s Kosovom, što vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa”, istakla je Mogherini.

Briselski sporazum

Na pitanje, imajući u vidu da otvaranje prvog poglavlja u procesu pridruživanja, prije svega, zavisi od implementacije Briselskog sporazuma, a da je procijenjeno vrijeme za ispunjavanje tog uvjeta – septembar, znači li to da do tada sigurno neće biti otvoreno nijedno poglavlje, ona je rekla:

“Srbija je to zaslužila zbog svog doprinosa teškim reformama. Prešla je dug put u normalizaciji svojih odnosa s Kosovom. Ovo je ključno, takođe, za stabilnost u regiji. Srbija treba ostvarivati svoju reformsku agendu. Brzina kojom će se odvijati pregovori zavisit će od napretka u ključnim oblastima, uključujući vladavinu prava i primjenu sporazuma postignutih u dijalogu s Kosovom, koje je EU omogućila.”

Povodom ocjena da se Srbija nalazi na “liniji vatre” između Moskve i Washingtona i da Amerika gura EU u sukob s Rusijom, rekla je da EU ima kooperativan, a ne konfrontirajući stav prema svim susjedima, uključujući i Rusiju.

“Odlučni smo da ne dozvolimo intenziviranje priče o sukobu EU-a i Rusije. Ipak, to mora biti zasnovano na obostranom doprinosu i na poštivanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, dodala je Mogherini.

“Trenutno smo angažovani u pružanju podrške za mirno rješenje konflikta u Ukrajini, kroz punu implementaciju sporazuma iz Minska, i radimo zajednički na ovome sa srpskim predsjedništvom OEBS-a. Beograd igra vrlo konstruktivnu ulogu i u stalnom smo kontaktu”, istakla je Federica Mogherini.

Izvor: Agencije