Mogherini i Cavusoglu najavili pomoć za obnovu Iraka

'EU i SAD tokom prošle godine podržali su irački narod s 3,5 milijardi dolara', podsjetila je Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini najavila je da će Unija za stabilnost i humanitarnu pomoć Iraku izdvojiti 400 milijuna eura, dok je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao da će Turska za istu namjenu odobriti pet milijardi dolara kreditnih sredstava, javlja Anadolija.

Mogherini i Cavusoglu sudjeluju u radu samita kojem je domaćin Kuvajt, a čiji je cilj prikupljanje pomoći za Irak nakon rata protiv grupe ISIL.

“[Obećanih 400 milijuna eura] neće biti pojedinačna pomoć zemalja EU-a nego je riječ o sredstvima koja će biti izdvojena izravno iz proračuna Unije”, poručila je Mogherini.

Podsjetila je i kako su EU i Sjedinjene Američke Države tokom prošle godine podržali irački narod s 3,5 milijardi dolara.

Turska dosad dala 25 milijardi dolara

Cavusoglu je posredstvom društvene mreže Twitter poručio da će Turska, “kao, susjed, prijatelj i pouzdan partner, i dalje biti uz svoju iračku braću”.

“Turska je od 2004. godine dosad za humanitarnu pomoć i razvoj Iraka izdvojila gotovo 500 milijuna dolara. Usporedo je i agencija TIKA realizirala niz projekata”, rekao je Cavusoglu.

“Turske su tvrtke realizirale projekte ukupne vrijednosti 25 milijardi dolara. Za predstojeću fazu osigurat ćemo pet milijardi dolara za investicije posredstvom naših kompanija. Na isti ćemo način osigurati i 50 milijuna dolara za projekte humanitarne pomoći i razvoja”, dodao je.

Prema njegovim riječima, to je najveći iznos koji je obećala neka od sudionica konferencije u Kuvajtu.

I drugi obećali pomoć

U međuvremenu je i Saudijska Arabija objavila da će odobriti milijardu dolara za projekte ulaganja u Iraku, a 500 milijuna dolara kao podršku iračkom izvozu.

Katar je obećao milijardu dolara zajma i ulaganja.

Ranije tijekom dana Kuvajt je najavio pomoć od dvije milijarde dolara u zajmovima i ulaganjima.

Arapski fond za ekonomski i socijalni razvoj, vodeća arapska razvojna institucija, najavio je potporu vrijednu 1,5 milijardi dolara.

Njemačka je najavila 350 milijuna dolara, Britanija do milijardu dolara godišnje u obliku kredita za izvoz tijekom deset godina, te Japan 100 milijuna dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati uložit će 5,5 milijardi dolara u obliku privatnih investicija.

Za obnovu Iraka treba 88,2 milijarde dolara

Na samitu za obnovu Iraka u Kuvajtu, koji je počeo jučer u glavnom gradu te države, sudjeluje više od 70 zemalja donatora, te najmanje 2.300 tvrtki i organizacija iz različitih zemalja.

Irak je predstavio 157 projekata za obnovu infrastrukture, vodoopskrbe, energije, građevine, tehnologije.

Irački dužnosnici navode kako je za obnovu zapadnih i sjevernih dijelova zemlje, koji su oslobođeni od ISIL-a, potrebno 88,2 milijarde dolara. 

Izvor: Agencije