Model kojim se opisuje pomjeranje sjevernog magnetnog pola

Grupa evropskih naučnika tvrdi da je razvila model kojim je moguće pouzdano opisati pojavu pokretanja magnetnog pola (EPA)

Tokom proteklih godina sjeverni magnetni pol Zemlje ubrzano se pomjerao od Kanade ka Rusiji, a grupa evropskih naučnika tvrdi da je razvila model kojim je moguće pouzdano opisati ovu pojavu.

Koristeći podatke prikupljene pomoću satelita, autori naučnog istraživanja, koje je koordinirao Univerzitet Leeds u Velikoj Britaniji, izmjerili su promjene u Zemljinom magnetnom polju tokom proteklih 20 godina, u nastojanju da načine model koji prikazuje pomjeranje sjevernog magnetnog pola, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Zbog promjena u kretanju rastopljenog metalnog jezgra, u unutrašnjosti planete dolazi do promjene u jačini negativnog magnetnog fluksa u područjima koja se nalaze iznad njega i upravo zbog toga je sjeverni magnetni pol od arktičkog područja Kanade krenuo ka Sibiru, prešavši i Međunarodnu datumsku granicu.

Pol i dalje ‘ide’ prema Rusiji

Kada je riječ o svakodnevnom životu, brzo pomjeranje sjevernog magnetnog pola Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

Model koji su naučnici razvili pokazuje da će sjeverni magnetni pol, koji se do sada pomjerao za najviše 50 do 60 kilometara godišnje, nastaviti “ići” ka Rusiji.

Njegovo kretanje će s vremenom usporiti, ali nije moguće previdjeti da li će se u budućnosti vratiti na prethodnu poziciju.

Izvor: Agencije