Mnogo je krivaca za nasilje na stadionu Tušanj

Kako su navijači Sarajeva mogli preskočiti ogradu i krenuti prema navijačima Slobode, koji su im na isti način odgovorili (Al Jazeera)

Piše: Muhamed Bikić

Posljednja nemila dešavanja na stadionu Tušanj u Tuzli, na prvoj četvrtfinalnoj utakmici Kupa Bosne i Hercegovine između Slobode i Sarajeva, dokaz su da su huliganizam i nasilje i dalje prisutni na bosanskohercegovačkim sportskim terenima.

Još kada se doda antagonizam među gradovima, koji traje godinama – a nije samo riječ o Sarajevu i Tuzli, nego i o Zenici, Mostaru, Banjoj Luci… Pa nacionalizam… Godinama nemamo pravog odgovora, niti pravog rješenja kako i na koji način spriječiti i sankcionirati ovu pojavu, koja definitivno uništava fudbal i sport uopće na ovim prostorima.

Odgovornost za nemile scene snose svi redom. I klubovi, i navijači, i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i mediji. Klubovi moraju biti u kontinuiranoj komunikaciji s navijačima kako se ne bi dešavale i ponavljale epizode koje najmanje imaju veze sa sportom.

Upravo ta konekcija između klubova i navijača najviše nedostaje, kao i kvalitetna organizacija sportskih priredbi. Kako se uopće može desiti da, pored zaštitarskih agencija, redarskih službi i policije, dođe do kontakta između navijača, a u Tuzli su jedni drugima bili “na izvolite”. Navijači Sarajeva su bili smješteni na tribini koja se nalazi uz dio gdje se nalaze najvatrenije pristalice tuzlanskog tima.

‘Repovi iz prošlosti’

Dalje, kako su uopće navijači Sarajeva mogli preskočiti ogradu i krenuti prema navijačima Slobode, koji su im na isti način odgovorili i krenuo je sukob na tartan stazi? Opet je malo falilo da “padne mrtva glava”, ovaj put na samom terenu, unutar stadiona, a svi znamo kako su, nažalost, van stadiona živote izgubili navijač Sarajeva Vedran Puljić, uoči utakmice u Širokom Brijegu, te navijač Željezničara Aner Kasapović nakon utakmice u Zenici.

Nadali smo se da će tim tragedijama napokon doći kraj, no i dalje na bh. sportskim terenima incident za incidentom.

Vratimo se još dešavanjima u Tuzli. U sportu je jedino rezultat mjerilo uspjeha i u nedostatku rezultata dolazi do tih neželjenih posljedica, a upravo ono što se dešava na terenu reflektira se na tribinama. Nezadovoljstvo domaćina zbog penala dosuđenog za gostujuću ekipu kulminiralo je nakon utakmice, kada je suspendirani predsjednik Slobode Azmir Husić brutalno izvrijeđao direktora Sarajeva Dinu Selimovića.

Navodno, zbog nekih “repova iz prošlosti”, gdje jedna strana tvrdi jedno, druga drugo, a na Nogometnom/Fudbalskom savezu je, ako želi, da to utvrdi, mada je premiranje, kažu dozvoljeno, ali da li je moralno, sportski… U svakom slučaju, mora se osigurati da u klubovima rade adekvatni ljudi, koji sebi ne smiju ni u kom slučaju priuštiti takav “luksuz i slobodu” da se obračunavaju na svakom koraku i da, čim im rezultat ne ide u prilog, krenu s raznoraznim optužbama. I poraz je sastavni dio sporta i treba ga dostojanstveno podnijeti.

Novinari ili navijači

I mediji su imali veoma važnu ulogu u svemu ovome u Tuzli. Istina, više nakon nego uoči utakmice. Novinari su nakon utakmice upitali trenera Sarajeva Miodraga Ješića da li ga je “sramota suđenja” te da li je “sramota da se dosudi penal za Sarajevo na onakav način?” Srbijanski stručnjak je odgovorio da je to neprimjereno pitanje, poručivši novinarima da ne budu navijači, već novinari.

A većina novinara u Bosni i Hercegovini jesu navijači. I to ne kriju. Na svakom koraku, putem društvenih mreža, ispoljavaju svoju klupsku pripadnost i nerijetko atmosferu dovedu do usijanja. Sve to prenose na portale, izvještaje, komentare… I onda tome nema kraja i sve se prenese na tribine i dešava se to što nam se dešava – nemile scene.

Na kraju, u sprečavanju huliganizma u Bosni i Hercegovini važnu ulogu moraju imati svi segmenti društva i svi se moraju uključiti da se definitivno iskorijeni. Jer, opet će uslijediti zabrane prisustva navijača, a fudbal se upravo igra zbog njih, zbog publike. Pred praznim tribinama ne bi bilo smisla, ali ako je i to rješenje kako bi se sačuvala živa glava, onda neka se igra. Do nekih boljih vremena.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera