Mladi Palestinci: Izrael je život učinio paklom

Mladi Palestinci smatraju da Izraelci ne žele mir, ali i kritikuju Palestinsku samoupravu (EPA)

U septembru su jevrejski doseljenici uz podršku izraelskih sigurnosnih snaga napali kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Ovaj događaj je izazvao proteste širokih razmjera protiv izraelske okupacije i politika u Jerusalemu čiji je cilj podijeliti Al-Aksu i izolovati Palestince koji tamo žive. Izraelske sigurnosne snage, naoružane vojnim oružjem i jevrejski doseljenici naoružani automatskim oružjem, usmrtili su desetke Palestinaca. Osim toga, dogodilo se i nekoliko napada Palestinaca naoružanih kuhinjskim noževima na Izraelce.

Prema zvaničnim izraelskim i palestinskim podacima, do sada su ubijena 44 Palestinca i osam Izraelaca.

Al Jazeera je pitala nekoliko palestinskih studenata i bivših studenata šta oni misle i kako vide trenutno nasilje, te da li je ono prethodnica nove intifade.

Studenti su iznijeli svoje kritike po pitanju vodstva palestinskih vlasti i pitali su se da li Palestinska samouprava treba nastaviti pregovore sa Izraelom, s obzirom da veliki broj Palestinaca izraelski pristup pregovorima vidi kao “jednu veliku igru koju igraju”.

Tamara Habaybeh (23)

Tamara je iz Nablusa, i nedavno je diplomirala žurnalistiku na Univerzitetu Al-Najah.

“Mislim da ovo što se danas dešava u Palestini nije intifada, već “ustajanje protiv”. To se dešava zato što su ljudi, posebno mladi, dostigli tačku gušenja, i u političkom i u ekonomskom smislu. Ljudi osjećaju potrebu da se oslobode frustracija s obzirom da se ne nadaju boljoj budućnosti.

“Iako ne podržavam treću intifadu zbog neravnomjerne raspodjele moći između nas i Izraela, mislim da ćemo biti u ratu s Jevrejima u Palestini zauvijek. Iako tako mislim, ne smeta mi ideja mira s Izraelom, ali mislim da oni ne žele mir s nama. Izraelci ne žele mir. Sva njihova priča o miru je velika igra koju igraju.”

Izvor: Al Jazeera