Mladi Nišlija oslikava grad grafitima

Minju Jandrića, mladog Nišliju koji je rođen sa smanjenim podlakticama, ni fizički nedostatak nije spriječio u umjetničkom izražavanju. Uspješno slika grafite po niškim fasadama i do sada ih je, uz pomoć svojih prijatelja, oslikao više od 150.

Minja je na drugoj godini Fakulteta umjetnosti u Nišu, studira grafički dizajn, ali obožava grafite. Baš oni inspirirali su platno koje Minja trenutno završava u svom stanu.

“To je kombinacija nekih tagova, kako se to kaže u grafitima, i throw apova, što su inače na ulici brza dejstva, i grafiti se završavaju za nekih dva do tri minuta”, priča Minja.

Ono što ga najviše privlači ipak su ulični grafiti i zato ih u posljednjih pet godina crta svuda po gradu, uglavnom po sivim niškim fasadama.

“Kod grafita me je privuklo to što možete da iskažete neku svoju slobodu i neku svoju kreativnost bez limita i ograničenog prostora, jer svaka zgrada, svaki zid, svako platno može da vam bude mesto za jedno kreativno delo”, nastavlja Minja.

Više od 150 radova

“Takvih kreativnih dela bilo je dosta. U poslednjih nekoliko godina Minja Jandrić je, zajedno sa svojim drugarima, nacrtao više od 150 grafita u gradu. Za taj rad uglavnom dobija pohvale, ali ima i onih kojima smetaju išarane fasade. Imao je, kaže, manjih problema zbog svog rada”, javlja iz Niša Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Minja je rođen sa smanjenim podlakticama, ali mu to nije smetalo. I ne samo u umjetnosti.

“U suštini, nikada mi nije smetalo, jer navikne se čovek na to što ima. Što se pre naviknete na to, lakše ćete da prihvatite. Nikada mi nije smetalo pošto sam i plivao, i crtao, i igrao stoni tenis, tako da mi nikada nije to smetalo”, kaže Minja.

U svemu što radi Minja kaže da ima najveću podršku od majke. Podržavaju ga i oni koji mu predaju na fakultetu. Za Miljana Nedeljkovića, stručnog saradnika na Fakultetu umjetnosti u Nišu, grafiti su, bez sumnje, dio umjetnosti.

“Grafiti su samo jedan od načina izražavanja. Za primenjeni odsek, gde smo i Minja i ja, vrlo je značajna ta svestranost i vrlo je značajno da, pored obaveza koje imaju, imaju i još neke dodatne vidove aktivnosti, pogotovu ako je to u nekom stvaralačkom kreativnom smislu”, smatra Nedeljković.

Kreativnost za mlade ljude poput Minje nije problem. Problem su novi sprejevi i materijal za crtanje, ali kako kaže, sve je više ljudi koji su spremni i platiti kako bi im ocrtali fasade.

Izvor: Al Jazeera