Oglasi

Mlada Saudijka dobila status izbjeglice

Rahaf Qunun, koja je pobjegla od porodice i zabarikadirala se u jednom hotelu u Bangkoku, dobila je status izbjeglice.
UN je saopćio da je njen slučaj preuzela AustralijaEPA

Saudijka Rahaf al-Qunun, koja je pobjegla od porodice i zabarikadirala se u jednom hotelu u Bangkoku, dobila je status izbjeglice od Ujedinjenih naroda, saopćila je Vlada Australije.

UN je saopćio da je njen slučaj preuzela Australija, zbog moguće promjene prebivališta, prenosi Tanjug.

Tajlandski imigracijski zvaničnici prvenstveno su izjavili da bi se Al-Qunun trebala vratiti u Kuvajt, gdje ju je čekala porodica, nakon čega je ona počela kampanju na društvenim medijima i privukla međunarodnu pažnju.

Sada kad je joj dodijeljen status izbjeglice jedna država morat će joj ponuditi prebivalište.

Navodi se da su australijski zvaničnici nagovijestili da će njen slučaj imati pozitivan ishod.

Tvrdi da je žrtva zlostavljanja

"Moj život je u opasnosti. Moja porodica prijeti da će me ubiti za najtrivijalnije stvari", rekla je Qunun ranije za Reuters.

Na pitanje zašto želi azil u Australiji odgovorila je da je zlostavljaju fizički, emocionalno i verbalno, mjesecima drže zatočenu u kući i ne daju joj da završi školovanje.

"Ne daju mi voziti i putovati. Volim život i rad i jako sam ambiciozna, ali moja porodica ne da mi živjeti", rekla je.

U svojim prvim apelima na društvenim medijima ustvrdila je da joj je porodica moćna u saudijskom društvu, ali ih nije identificirala.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.