Oglasi

Mitropolija SPC: Nije prošla odredba Vlade CG o oduzimanju imovine

Premijer Marković izjavio je da se neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali da niko ne može osporavati da one pripadaju narodu, odnosno državi.
Mitropolija navodi da će njene aktivnosti biti "u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa" Wikipedia/Koroner

Mitropolija SPC Crnogorsko-primorska tvrdi da je cilj Vlade Crne Gore bio da se crkve i manastiri SPC "oduzmu jednostrano, mimo suda", ali da ta odreba nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope.

To je, tvrdi Mitropolija u saopštenju, potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmena i dopuna predloga crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti.

Vlada Crne Gore saopštila je da nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos rekao je da je mišljenje Venecijanske komisije prošlo kroz niz važnih izmena i dopuna koje su to telo onemogućile da odmah objavi saopštenje i najavio da će ono biti objavljeno u ponedeljak, 24. juna.

Mitropolija navodi da upravo odredbe čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano "jednostrano preknjižavanje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i verskih zajednica nisu podržane na način koji je želela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta".

"Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovde to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva (SPC) i verske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vekove zaveštavana od vernika", kaže se u saopštenju Mitropolije SPC.

Mišljenje Venecijanske komisije 24. juna

Mitropolija navodi da će njene aktivnosti biti "u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada (Crne Gore) neosnovano karakteriše kao 'agresivnu populističku kampanju' ".

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da se neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali da niko ne može osporavati da one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori.

On je na opštinskoj konferenciji Demokratske partije socijalista u Kolašinu rekao da je Crna Gora od Venecijanske komisije Saveta Evrope, kroz mišljenje o predlogu zakona o tome, dobila "potvrdu slobode, nezvisnosti i demokratskog potencijala".

"Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja - ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom! Mi nećemo uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može osporavati", poručio je Marković.

Crnogorska vlada objavila je da je Venecijanska komisija na plenarnoj sednici 21. juna usvojila pozitivno mišljenje o Predlogu Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.