Mitropolija: Na zastupnicima, Vladi i Đukanoviću odgovornost za posljedice Zakona

Demonstranti predvođeni sveštenicima jučer su se okupili u više crnogorskih gradova kako bi negodovali zbog usvajanja Zakona (EPA)

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da svu odgovornost za posljedice donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti snose direktno zastupnici crnogorske Skupštine koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, objavile su podgoričke Vijesti.

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za Zakon je glasalo 45 poslanik DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force.

“Svu odgovornost za posljedice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, izazivajući, naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene diobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra donijeti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji”, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dodaju da je “Skupština Crne Gore, u noći između 26. i 27. decembra 2019. godine, usvojila diskriminatoran i neustavan Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prethodno odbivši tri amandmana, koje je preko poslanika Demokratskog fronta, dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska.”

Vlada odbija optužbe da je zakon diskiminatoran

Srpska pravoslavna crkva ranije je zatražila povlačenje Vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, tvrdeći da predstavlja pokušaj otimanja crkvene imovine.

Iz Vlade su odbacili takve optužbe, objašnjavajući da je zakona izrađen u konsultacije, između ostalih, i s Venecijanskom komisijom, te da na isti način tretira sve vjerske zajednice.

Demonstranti predvođeni sveštenicima jučer su se okupili u više crnogorskih gradova kako bi podržali Srpsku pravoslavnu crkvu i dio opozicije koji su se protivili zakonu.

Al Jazeerina reporterka Milica Marinović javila je da je sinoćnja sjednica crnogorske Skupštine bila prekinuta netom iza ponoći kad se dogodilo naguravanje predstavnika opozicije, nakon što je bačena naprava nalik suzavcu.

Prema nezvaničnim informacijama, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić, crnogorska policija privela je 19 osoba zbog incidenata tokom izglasavanja zakona.

Izvor: Al Jazeera i agencije