Oglasi

Mitchell: SAD smatra Srbiju okosnicom stabilnosti na Balkanu

Pomoćnik američkog državnog sekretara u razgovoru sa Dačićem ukazao da SAD kontinuirano podržava evropski put Srbije.
Visoki zvaničnik State Departmenta je rekao da mjere Trumpove administracije treba dugoročno gledatiEPA - Arhiva

Sjedinjene Američke Države smatraju Srbiju okosnicom stabilnosti na Balkanu, izjavio je zvaničnik State Departmenta Wess Mitchell u razgovoru sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, koji mu je uručio reprint izjave američkog predsjednika Woodrowa Wilsona o Kosovu iz New York Timesa iz juna 1918. godine.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Wess Mitchell je u razgovoru sa Dačićem istakao da SAD Srbiju smatra jednom od najznačajnijih zemalja regije i okosnicom stabilnosti na Balkanu.

Pomoćnik državnog sekretara ukazao je da SAD kontinuirano podržava evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga.

U razgovoru su razmatrane teme koje se tiču regionalne stabilnosti, evropskog puta Srbije, kao i nastavka briselskog dijaloga. 

'Srbija cijeni podršku SAD-a'

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ukazao je da Srbija cijeni podršku SAD-a i izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, pogotovo kada se obilježava stotinu godina od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta zastava Srbije na Bijeloj kući.

U cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumijevanja, Dačić je Mitchellu uručio izjavu nekadašnjeg američkog predsjednika Wilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti" iz New York Timesa od 19. juna 1918. godine.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju boravi u Beogradu u okviru svoje prve posjete regiji od kad je preuzeo ovu funkciju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.