Misimović: Prosinečki najzaslužniji za uspjeh bh. fudbala

Misimović: Crvena zvezda će ponovo igrati grupnu fazu Lige prvaka (EPA)

Selektor Robert Prosinečki ima najveće zasluge za plasman reprezentacije Bosne i Hercegovine u A diviziju Lige nacija, naglasio je savjetnik Izvršnog odbora N/FSBiH za pitanja fudbala Zvjezdan Misimović.

Proslavljeni as bh. selekcije, za koju je postigao 25 golova u 84 odigrane utakmice i nastupio na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, optimista je uoči nastupa „Zmajeva“ u kvalifikacijama za Euro naredne godine. On smatra da je dobro obavljena smjena generacija u timu BiH, koji se kako kaže, može boriti za prvo mjesto u grupi J kvalifikacija za šampionat „Starog kontinenta“. U njoj se još nalaze četverostruki svjetski prvak Italija, bivši evropski šampion iz 2004. Grčka, Armenija, Finska i Lihtenštajn.

Misimović je rođen 5. juna 1982. u Minhenu. Bio je majstor fudbalske igre čiji su precizni pasovi, lijepi golovi, fantastično izvedeni slobodni udarci i brojne asistencije odlučivali pobjednika u mnogim utakmicama. Bezbroj puta oduševljavao je navijače bh. reprezentacije, u kojoj je ostavio značajan trag, a sa njim u timu izborila je i dosad jedino sudjelovanje na Mundijalu u historiji.

Od dresa državne selekcije oprostio se zajedno sa Emirom Spahićem i Vedadom Ibiševićem u prijateljskoj utakmici protiv Crne Gore (0:0) 28. maja 2018. uz gromoglasne ovacije zeničke publike na stadionu Bilino polje. Prethodno je Misimović bio član mlade fudbalske selekcije SR Jugoslavije. Za bh. reprezentaciju debitovao je kod tadašnjeg selektora Blaža Sliškovića, na preporuku još jednog asa BiH Hasana Salihamidžića.

Kovač i Salihamidžić su veliki radnici
  • Šta mislite o radu trenera Bayerna Nike Kovača i sportskog direktora Hasana Salihamidžića?

Jesenas situacija nije bila lagana ni za Kovača, niti za Bracu Salihamidžića, koji je novi u ovom poslu. Vjerovatno će sada obnoviti momčad u Bayernu. Obojica su veliki radnici i nadam se da će slaviti titulu na kraju sezone u Njemačkoj.

Nastupao je za slavni Bayern od 2002. do 2004. Sa bavarskim gigantom osvojio je titulu prvaka Bundeslige 2003. Tri godine kasnije u dresu Bochuma izborio je povratak u elitni rang Bundeslige. Izvanredni veznjak imao je blistave trenutke igračke karijere u Wolfsburgu u sezoni 2008/09. kada je zajedno sa kapitenom bh. selekcije Edinom Džekom, ovaj tim osvojio prvi i jedini naslov prvaka Njemačke. Upisao je tada 20 asistencija, što je bio rekord Bundeslige, dok ga nije nadmašio belgijski as iz Wolfsburga Kevin De Bruyne. U 157 mečeva u Bundesligi dao je 37 pogodaka i zabilježio 57 asistencija.

Popularni Miske igrao je i za Nurnberg, Galatasaray, moskovski Dinamo, te za kineske Guizhou Renhe (pripali su mu trofeji Kupa 2013. i Superkupa Kine godinu dana kasnije) i Beijing Renhe.

U intervjuu govori je o trijumfu BiH u B diviziji i učinku ostalih selekcija iz regije u Ligi nacija, šansama BiH da se plasira na Euro (12. juni – 12. juli 2020. u 12 gradova i isto toliko evropskih država), Robertu Prosinečkom, drugom zlatu Francuske na SP-u 2018, srebrnoj medalji Hrvatske i eliminaciji Srbije u grupnoj fazi Mundijala, uspjesima Crvene zvezde u Ligi prvaka i Dinama u Evropskoj ligi, te radu u Nogometnom savezu BiH.

  • Kako komentarišete prvo mjesto BiH u B diviziji Lige nacija i plasman u elitni rang među 12 najboljih u Evropi u ovom takmičenju?

– Bio je cilj da se plasiramo u Ligu A i super smo odradili ovaj posao. Na dobrom smo putu da reprezentacija nastavi sa odličnim rezultatima. Još ništa nismo završili. Uskoro počinju kvalifikacije za prvenstvo Evrope, što nam je najvažniji zadatak u ovoj godini.

  • Očekujete li da se bh. tim prvi put plasira na EP?

– Kada se pogleda sastav naše grupe, jasno je da u njoj nisu fudbalske velesile koje su posljednjih godina u samom vrhu na velikim takmičenjima. Italija jeste fudbalska nacija, no zadnjih godina je u silaznoj putanji. Cilj mora biti direktan plasman na Euro. Finska i Grčka, koju dobro poznajemo kao rivala u proteklim kvalifikacijama za Mundijal, mogu biti nezgodni rivali. Isto važi i za Armeniju.

  • Da li ste zadovoljni protivnicima u kvalifikacijama i ko su favoriti za prolaz u grupi J?

– Moramo biti zadovoljni žrijebom. U grupi nisu veliki favoriti poput Španije i Belgije, koje su bile ranije pretplaćene na prva mjesta. Možemo nadigrati Italiju i imamo dobre šanse da im ravnopravno pariramo. Grupa sigurno nije lagana. Grčka, Finska i Armenija mogu stvoriti probleme svakome ako pristup utakmicama ne bude na visokom nivou.

Kada pogledamo rejting reprezentacija sa kojima igramo, Italija i BiH su blagi favoriti za prve dvije pozicije. Mislim da nije teško nositi breme favorita. Dolaskom Prosinečkog za selektora izgradili smo svoj stil igre i pokazali da se možemo nositi sa svakim rivalom u dosadašnjim utakmicama.

  • Je li raspored povoljan pošto je BiH domaćin Armeniji, 23. marta na Grbavici i Grčkoj, tri dana kasnije na zeničkom Bilinom polju?

– Obje utakmice igramo kod kuće i start je jako bitan. Sa osvojenih šest bodova u dva kola, uradili bismo veliki posao u borbi za plasman na EP. Pobjede bi nam značile puno, pošto u junu slijede dva gostovanja kod Finske i Italije.

  • Kolike su zasluge selektora Prosinečkog za uspjeh u Ligi nacija?

– Prosinečki ima najveće zasluge za uspjeh. Stvorio je dobru ekipu koja se odlikuje velikim zalaganjem i odličnu atmosferu u državnom timu. Profesionalne trenerske kvalitete prenio je idealno na igrače koji ispunjavanje postavljene zadatke na pravi način.

  • Ko će biti rival za drugu poziciju imajući u vidu da je Italija prvi favorit?

– Ne bih unaprijed rekao da ćemo se boriti za drugo mjesto. Možemo biti prvi. Italija ne igra lijep i atraktivan fudbal, nego čvrstu igru, a mi imamo pozitivna iskustva sa protivnicima koji su slično igrali u Ligi nacija. Znamo kako Grci igraju i šta rade na terenu i biće nezgodno igrati protiv njih. Sve ekipe su čvrste i očekujem dosta tijesnih rezultata u kvalifikacijama. Mislim da imamo individualni kvalitet da ostvarimo dobre rezultate u presudnim mečevima.

Titula sa Wolfsburgom vrhunac igračke karijere
  • Čega se najradije sjećate iz vaše fudbalske karijere?

Vrhunac je bila osvojena titula prvaka Njemačke sa Wolfsburgom, koji je poslije jesenje polusezone bio deveti u Bundesligi. Niko nije očekivao titulu. Na proljeće smo imali seriju od deset uzastopnih pobjeda, prestigli smo Bayern i nismo ispustili prvo mjesto do kraja prvenstva. U lijepoj uspomeni je sjećanje na naslov prvaka sa Bayernom, koji sam kao mlad fudbaler, osvojio 2003.

  • Smatrate li da navijače BiH može dodatno radovati to što se smjena generacija u državnom timu vrši uporedo sa sjajnim rezultatima?

– Ima puno mladih igrača koji su priključeni A selekciji u Ligi nacija i prijateljskim mečevima. Neki su zamijenili mladu reprezentaciju dresom seniorske selekcije. Selektor U21 tima Vinko Marinović uradio je sjajan posao, bolji od bilo koga ko je bio u prošlosti na ovoj poziciji. Zato ne trebamo brinuti za budućnost bh. fudbala.

  • Jeste li zadovoljni ulogom savjetnika IO N/FSBiH za pitanja fudbala?

– Nova funkcija u Savezu je potpuno drugačija nego kada sam igrao. Sviđa mi se posao i dobro sarađujem sa članovima Izvršnog odbora. Ima dosta stvari koje treba uraditi i važno je da sam u fudbalu koji je moj poziv.

  • Imate li trenerskih ambicija u budućnosti?

– Nemam. Ne posjedujem ni licencu i trenerski posao me ne privlači.

  • Šta mislite o učinku ostalih selekcija iz regije u Ligi nacija?

– U grupi sa Engleskom i Španijom, treće mjesto Hrvatske i napuštanje A divizije Lige nacija ne predstavlja smak svijeta. Isto se desilo i Njemačkoj, koja je bila treća u jakoj konkurenciji iza Holandije i Francuske. Srbija je očekivano prošla u elitno društvo ovog takmičenja jer posjeduje kvalitet. Makedonija je napredovala u Ligu C. Slovenija posljednjih godina ima problema i nije na potrebnom nivou, pa ispadanje u Ligu D nije iznenađenje. Crna Gora je ostala u C diviziji, a imala je peh da bude u grupi sa kvalitetnijom Srbijom, tako da nije mogla proći u veći rang.

Dometi svih timova iz regije su u granicama mogućnosti i uskoro počinje bitnije takmičenje – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

  • Je li naslov svjetskog prvaka Francuske bio očekivan?

– Prije početka prvenstva, svrstao sam Francuze u favorite. Nošeni euforijom i sa veoma kvalitetnim mladim igračima, oni su igrali sve bolje kako se prvenstvo bližilo kraju. Bili su najbolji u Rusiji. U finalu su pobijedili Hrvatsku i zasluženo osvojili titulu. Pomoglo im je takođe iskustvo koje su stekli na EP-u 2016, gdje su bili domaćini. Sigurno je da će Francuska igrati važnu ulogu i na narednim velikim takmičenjima.

  • Da li ste iznenađeni srebrom Hrvatske na SP-u?

– Nakon uspjeha u grupnoj fazi Mundijala, Hrvatskoj se otvorila prilike za podvig s obzirom na to da je u utakmicama na ispadanje imala lakše protivnike. Fenomenalno su igrali i iskoristili ukazanu šansu. Hrvatska je primjer kvalitetnog rada i ubjedljivo su najbolji u regionu posljednjih 20 godina. Svaka im čast na uspjesima koje ostvaruju i čestitam im.

  • Mislite li da je Srbija zakazala ispadanjem u grupnoj fazi SP-a?

– Srbija nije doživjela neuspjeh, jer se plasirala na prvenstvo svijeta, što predstavlja uspjeh. Igrala je u jakoj grupi u kojoj je Brazil bio favorit, dok je Švajcarska kvalitetnija ekipa. U odlučujućoj utakmici sa Švajcarcima, Srbiji je nedostajalo i malo sreće za plasman u osminu finala.

  • Kako ocjenjujete nastup Crvene zvezde u Ligi prvaka?

– Kao svaki Zvezdaš (ime dobio po Zvezdi), pratio sam njene utakmice u elitnom evropskom takmičenju. Pobjeda nad Liverpoolom sa 2:0 kući sjajan je rezultat Zvezde i po tome će ostati upamćen njen nastup u Ligi prvaka. Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, radi fantastične stvari od dolaska u klub koji kontinuirano napreduje. Ovo neće biti zadnji put da Zvezda igra grupnu fazu Lige prvaka.

  • Koliko ste bili blizu prelaska u Zvezdu i Sarajevo, kada ste imali ponude ovih klubova?

– San svakog navijača Zvezde, pa tako i moj, bio je da zaigram na punoj Marakani. Međutim, u to vrijeme nije bilo realno da se realizuje prelazak u Zvezdu, niti u Sarajevo. Nisam razmišljao o tome kada su me ovi klubovi nastojali angažovati.

  • Koga vidite u borbi za trofej Lige prvaka ove sezone?

– Dobro pitanje. Biće jako zanimljivo u završnici Lige prvaka. Mislim da Real neće biti šampion. Ovaj put prednost dajem Barceloni i PSG-u.

  • A Juventus sa Cristianom Ronaldom?

– Juventus ima godinama pobjednički mentalitet u Italiji. Dolazak Ronalda, koji je sa Lionelom Messijem najbolji fudbaler svijeta, potvrđuje ambicije Juventusa da osvoji dugo čekani trofej. Sklonite ipak PSG (osmijeh). Barcelona i Juventus su prvi kandidati za osvajanje Lige prvaka.

  • Može li zagrebački Dinamo savladati češku Viktoriju iz Plzena u šesnaestini finala Evropske lige?

– Drago mi je što je Dinamo ostvario uspjeh i zbog naših reprezentativaca u timu iz Zagreba. Dinamo je briljirao u grupi ovog takmičenja i vidjećemo kako će odigrati u nokaut-fazi. Dinamo nije favorit protiv Čeha, već su šanse 50:50 i biće interesantne obje utakmice. Rezultat će zavisiti i od toga u kakvoj formi će biti timovi, kako će odraditi pripreme i da li će imati problema sa povredama igrača.

  • Kakve su šanse aktuelnog lidera dortmundske Borussije da prekine nadmoć šesterostrukog uzastopnog prvaka Njemačke Bayerna?

– Borussia je odigrala fenomenalno prvi dio sezone i može osvojiti titulu. Ima mlade fudbalere i ekipu, pa je sigurno da će upasti u krizu. Ako više puta kiksa, Bayern će iskoristiti priliku i prestići je.

Izvor: Al Jazeera