Ministrica zračnih snaga SAD-a podnijela ostavku

U
Wilson planira napustiti dužnost 31. maja (Reuters)

Ministrica zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država Heather Wilson, koja je dugo smatrana jednim od najznačajnijih kandidata za sljedećeg ministra odbrane, odlučila je podnijeti ostavku nakon što je dvije godine predvodila tu službu, javlja Reuters, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Niko iz administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa nije tražio od nje da napusti službu, niti je podnijela ostavku pod pritiskom, rekao je neimenovani zvaničnik.

Ona planira napustiti dužnost 31. maja ako upravni odbor Univerziteta Texas odobri njen izbor za predsjednicu tog univerziteta u El Pasu, izjavio je zvaničnik koji je želio ostati anoniman, prenosi Tanjug.

Odluka Wilson da podnese ostavku uslijedila je nakon što je Jim Mattis podnio ostavku na mjesto ministra odbrane u decembru, a kao razlog je naveo politička neslaganja s predsjednikom Trumpom.

Zamjena za Mattisa

Mattis je regrutirao Wilson za poziciju ministrice zračnih snaga, rekla je ona Washington Postu 2017.

Neki članovi Kongresa smatrali su da je ona dobra zamjena za Mattisa, ali je bilo malo indicija da je Trump razmatra za tu poziciju.

Trump je 1. januara imenovao zamjenika ministra odbrane Patricka M. Shanahana privremenim šefom Pentagona te je otad govorio pozitivno o njemu.

Wilson je razljutila Trumpa prošle godine, kad je izrazila zabrinutost u vezi s time koliko će Svemirske snage koštati Pentagon, rekli su američki zvaničnici.

U skorije vrijeme otvoreno je podržavala tu ideju, gdje je pripisala zasluge Trumpu za skretanje pažnje na sigurnosne probleme u svemiru i napore Kine i Rusije da napreduju u svojim svemirskim kapacitetima.

Izvor: Agencije