Ministri NATO-a u Washingtonu o Rusiji i prisustvu u Crnom moru

Fokus je na odbrani ali i na 'zastrašivanju' ruske strane od prisustva u crnomorskoj regiji (EPA)

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a će na sastanku u Washingtonu u srijedu i četvrtak razmatrati sve elemente prijetnji koje dolaze od Rusije i pokušati dogovoriti paket mjera koji bi osigurao jačanje prisustva Saveza u Crnom moru.

“Fokus je na odbrani, ali i na ‘zastrašivanju’ ruske strane od prisustva u crnomorskoj regiji”, izjavio je viši američki zvaničnik za Reuters, pod uvjetom da ostane anoniman.

On je dodao da je Turska i dalje važan partner Sjedinjenim Američkim Državama, ali je naglasio da je Ankarina planirana kupovina raketnih sistema S-400 iz Rusije zabrinjavajuća, prenosi Tanjug.

Problematičan ruski S-400

“Naš odnos se ne može svesti samo na jedan problem, kao što je ova kupovina, ali je nabavka S-400 veoma problematično pitanje za Sjedinjene Američke Države”, dodao je ovaj zvaničnik, prenosi agencija.

Sjedinjene Američke Države obustavile su isporuke dijelova za borbene avione F-35 Turskoj, nakon što su više mjeseci upozoravale Ankaru da ne kupuje ruske raketne sisteme S-400, saopćio je u ponedjeljak Pentagon.

Američki zvaničnici najavljivali su da će obustaviti i prodaju aviona Turskoj ako ona ne odustane od ruskog raketnog sistema.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je najavio da će ministri 29 članica 3. i 4. aprila biti u Washingtonu kako bi obilježili 70. godina postojanja Alijanse.

Izvor: Agencije