Oglasi

Ministri finansija G20 obećali pomoć siromašnim zemljama

Bogate zemlje najavile su i pomoć tržištima u razvoju kako bi se ograničile negativne posljedice širenja korona virusa.
Grupi G20 zamjera se nedostatak odgovora na pandemiju korona virusaEPA

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju Grupe 20 (G20) obećali su pomoć siromašnih zemljama koje imaju dugove i dodali da će pomoći i tržištima u razvoju kako bi se ograničile negativne posljedice pandemije korona virusa na privredu tih zemalja.

Ministri i guverneri sastali su se na videokonferenciji nekoliko dana poslije vanrednog sastanka čelnika zemalja grupe G20, koji su obećali približno 5.000 milijardi dolara pomoći za ekonomiju nakon prognoza o recesiji zbog pandemije korona virusa.

Na tom samitu, održanom 26. marta, učestvovali su predsjednici SAD-a, Rusije i Francuske, ali je skup protekao u kritikama na račun grupe G20.

Pozdravljen plan pomoći Svjetske banke

Zamjera joj se nedostatak odgovora na pandemiju korona virusa.

Ministri i guverneri prethodno su, između ostalog, pozdravili plan pomoći od 160 miliona dolara Svjetske banke, navodi se u saopćenju saudijskih vlasti, koje ove godine predsjedavaju grupom G20.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju čine 19 zemalja i Evropska unija, tačnije, Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina, Meksiko, Njemačka, Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.