Ministarstvo pravde zvanično proglašava Antifu za terorističku grupu

Postoji dovoljno dokaza da je organizacija Antifa odgovorna za nasilje tokom protesta u gradovima širom SAD-a, navodi Bijela kuća (EPA)

Američko Ministarstvo pravde odlučilo je da organizaciju Antifa tretira kao domaću terorističku grupu, saopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany rekla je na brifingu za medije da postoji dovoljno dokaza da je organizacija Antifa odgovorna za nasilje tokom protesta u gradovima širom Sjedinjenim Američkim Državama, koji su izbili nakon ubistva Afroamerikanca Georga Floyda tokom policijske akcije, prenosi Tanjug.

McEnany je rekla da će širom SAD-a biti raspoređene dodatne federalne snage kao odgovor na proteste, prenosi Glas Amerike.

Dodatne snage

Ona je istakla da se američki predsjednik Donald Trump sastao s ministrima odbrane i pravde, Markom Esperom i Williamom Barrom, sa kojima je razmatrao angažiranje dodatnih sigurnosnih snaga.

Trump je u nedjelju na Twitteru naveo da će Sjedinjene Američke Države označiti Antifu kao terorističku organizaciju.

Antifa je, kako objašnjava Glas Amerike, akronim za politički pokret antifašista čija su politička uvjerenja utemeljena u ideji ljevice, ponekada i ekstremne ljevice, prenosi Tanjug.

U okviru njihovog političkog djelovanja je podrška populaciji koju smatraju obespravljenom i protivljenje obogaćivanju korporacija.

Pojedine organizacije koje pripadaju tom korpusu ideja primjenuju militante taktike za širenje svojih uvjerenja.

Izvor: Agencije