Oglasi

Miler: Dio Turskog toka kroz Srbiju do kraja 2019. godine

Predsjednik Upravnog odbora Gazproma je rekao da će trasa gasovoda na teritoriji Srbije biti dugačka 403 kilometra.
Gazprom razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka gasovoda do EvropeArhiva

Predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler izjavio je da bi se izgradnja dijela Turskog toka kroz Srbiju trebala završiti do kraja 2019. godine, prenosi agencija Tass.

On je za TV kanal Russia-1 rekao da će trasa gasovoda na teritoriji Srbije biti dugačka 403 kilometra.

"Taj krak gasovoda će ići od srbijansko-bugarske do srbijansko-mađarske granice", kazao je Miler i dodao da se kao krajnji rok predviđa da cijeli gasovod kroz Srbiju bude izgrađen prije kraja 2019. godine.

Upitan kada će početi izgradnja infrastrukture Turskog toka kroz Srbiju, on je rekao "bukvalno narednih dana".

Stav Evropske komisije

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je ranije da je saradnja s Gazpromom omogućila Naftnoj industriji Srbije - NIS da postane lider na energetskom tržištu Balkana.

Putin je ukazao na mogućnost da Srbija bude dio gasovoda Turski tok kao korisnik i kao tranzitna država ka Evropi, s obzirom da Gazprom sada "razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka gasovoda do Evrope".

Jedna od njih je transport na relaciji Bugarska - Srbija - Mađarska, uz spajanje s centrom za distribuciju plina u austrijskom Baumgartenu.

On je naglasio da će se pri konačnom utvrđivanju rute isporuka ruskog gasa voditi računa "i o stavu Evropske komisije".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.