Milanović: Srbija se ponaša kao da je osnovala EU

Aktualnu politiku Beograda Milanović je ocijenio kontinuirano agresivnom i nazadnom (Anadolija)

Predsjednik hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović u Vukovaru je u subotu komentirao uhićenje osumnjičenog hrvatskog špijuna u Beogradu te rekao kako ga ne bi začudilo da je riječ o konstrukciji, posebno u svjetlu činjenice što se vlast u Beogradu, kako je kazao, “ponaša kao da je osnovala Europsku uniju”.

Ljudima u regiji poručio je da gledaju što vlast u Beogradu radi “kako one kod nas koji ništa ne razumiju, tako i Bošnjake u BiH koji moraju vidjeti tko im je prijatelj, a tko ne”.

“Ne vidim koje bi tajne skupljao hrvatski špijun u Beogradu, valjda recept za pljeskavicu”, rekao je Milanović, kako prenosi Hina. 

Tadić je ‘oficir i džentlmen’

Podsjetio je i da ga je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić uzeo u zaštitu te Tadića nazvao “oficirom i gentlemanom – oficirom srpskih interesa i gentlemanom u ponašanju i dogovoru”.

Aktualnu politiku Beograda ocijenio je kontinuirano agresivnom i nazadnom te politikom koja je nanijela štetu narodu i donijela mu povijesno “svu bedu ovoga sveta”.

Milanović smatra da njegove izjave neće naštetiti opredjeljenju srpskih birača na predstojećim parlamentarnim izborima koji su i do sada u 95 posto slučajeva glasali za SDP.

U središtu Vukovara posjetio je štand Narodne koalicije, no u trenutku dok je prolazio pored obližnjeg HDZ-ovog štanda napadnut je verbalno i uz glasne zvižduke aktivista HDZ-ove koalicije.

Milanović se najprije zaustavio, a potom ipak udaljio od HDZ-ova štanda te ih tihim glasom nazvao ‘šakom jada’.

‘Šaka jada’ i ‘beogradska čaršija’

Šef SDP-a je nedavno izazvao burne reakcije u Hrvatskoj i inozemstvu svojim izjavama na sastanku s veteranima, gdje je, između ostaloga, nazvao vlasti u Srbiji ‘beogradskom čaršijom’ i ‘šakom jada’. 

Milanović je u osvrtu na odnose Hrvatske i Srbije tada ocijenio da se vlasti u Beogradu ponašaju bahato te ih je prozvao “beogradskom čaršijom”.

“Mi tim ljudima gledamo kroz prste. To je doseg tolerancije na koji sam ja spreman…To je šaka jada koja već 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku…Nema ih 10 milijuna, a žele biti gospodari pola Balkana. Nema ih dovoljno, to je mali narod”, rekao je Milanović.

Vučić je nakon toga rekao kako je prešutio uvrede na račun Srbije jer ne želi uvrijediti Hrvatsku i hrvatski narod.

Jučer je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio na Vučićevo pismo u kojem je premijer Srbije izvijestio kako se u Hrvatskoj “vodi jedna ogoljena antisrpska politika”.

Juncker je izrazio zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske.

On je u pismu naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju poštivati sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države-članice Europske unije u regiji.

Izvor: Agencije