Milanović prihvatio ostavku ministra turizma

Mediji objavili da je Veljko Ostojić upoznat s detaljima kupoprodaje zemljišta u Balama (Pixsell)

Nakon razgovora s ministrom turizma Veljkom Ostojićem, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio je njegovu ostavku, saopćeno je iz Vlade u subotu.

“Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti. Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma”, kaže se u saopćenju.

Ministar turizma Ostojić podnio je ostavku, a predsjedništvo Istarskog demokratskog sabora (IDS) na vanrednoj sjednici koja je zakazana za subotu poslijepodne u Puli trebala bi, prema neslužbenim informacijama, raspravljati o izlasku te stranke iz vladajuće koalicije, javlja Hina.

U subotu poslijepodne stiglo je i pismeno saopćenje iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva turizma, u kojem je izjava Ostojića: 

„Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene,  a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti  koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju. Nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastavit istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli”,  izjavio je Veljko Ostojić.

Sutra s novinarima

Ostojić će se novinarima obratiti u nedjelju u 12 sati u Ministarstvu turizma, stoji u saopćenju. 

Ta tema dolazi na dnevni red nakon što su mediji objavili da je Ostojić upoznat s detaljima kupoprodaje zemljišta u Balama čija je vrijednost višestruko porasla nakon urbanizacije, te da je njegova šogorica navodno u njegovo prisustvu, zemljište platila “na ruke” više nego što je prijavljeno Poreznoj upravi oštetivši tako državni proračun, piše Hina. 

Ostojić je ove sedmice više puta demantirao povezanost s prodajom zemljišta i odbacio bilo kakvu mogućnost da je na to mogao utjecati.

Tvrdi i da nije učestvovao u podjeli novca, već su kupovinu zemljišta i podjelu realizirale njegova supruga i svastika, a da se ta priča već povlačila 2007. godine, prenosi agencija Tanjug. 

Prema pisanju medija, krivično djelo desilo se 2004. kad je Ostojić kao šef za turizam Istarske županije informaciju o prenamjeni zemljišta dao šogorici Sandri Perić koja je za male pare prvo kupila zemljište u Balama, a kad je zemljište postalo turistička zona, preprodajom zaradila 24,7 miliona kuna (3,36 miliona eura).

Milanović je prije nekoliko dana rekao da je s Ostojićem razgovarao o tome, ali da, u vrijeme sklapanja koalicije, protiv njega nije bilo nikakvih istraga niti krivičnih prijava.

Akt sukoba

Ostojićeva ostavka novi je akt sukoba na relaciji IDS – SDP.

SDP je s još nekoliko stranaka podržao kandidaturu disidenta Damira Kajina za istarskog župana na lokalnim izborima koji će se održati u maju i na kojima će kandidat IDS-a biti član rukovodstva IDS-a i gradonačelnik Buzeta Valter Flego, piše Tanjug. 

Sam Jakovčić kandidira se na izborima za europarlamentarce koji će se održati 14. aprila.

Iz vlade Zorana Milanovića do sada su otišli ministar infrastrukture Zlatko Komadina, ministrica ekologije i graditeljstva Mirela Holi i vicepremijer i ministar privrede Radimir Čačić nakon osude na bezuvjetnu zatvorsku kazne za saobraćajnu nesreću u Mađarskoj.

“IDS ostaje u vladajućoj koaliciji, prihvaća poziv premijera Zorana Milanovića da stranka predloži novog kandidata za ministra turizma”, odlučilo je Predsjedništvo IDS-a na izvanrednoj popodnevnoj sjednici održanoj u subotu u Puli, prenio je predsjednik stranke Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare ističući kako IDS očekuje i poziv premijera Milanovića na razgovor u vezi s budućnosti koalicije.

Kako je rekao Jakovčić, IDS želi graditi, ne želi rušiti, imajući u vidu iznimno teško stanje u kojem se nalazi zemlja, jer, kako je rekao, razbijanje koalicije nije ono što građani očekuju.

Stoga, kako je rekao “IDS očekuje poziv premijera Milanovića u vezi s budućnosti ove koalicije”.

On se zahvalio ministru Veljku Ostojiću jer se pokazao najboljim stručnjakom za turizam u Hrvatskoj i subotnjom je ostavkom pokazao “hrabrost, odgovornost i principijelnost u politici”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Jakovčić je kazao kako Predsjedništvo stranke nije raspravljalo o mogućem kandidatu za upražnjeno ministra turizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije